A sült csülök egy rendkívül ízletes húsétel. Fogyaszthatjuk sült krumplival, vele sült krumplival, de akár kenyérrel is. Viszont annyira kemény étel, hogy savanyúság jár hozzá.
Hozzávalók:
- 1-2 db hátsó csülök
- 1 fej fokhagyma tisztítva, átnyomva
- 1/2 üveg sör
- 3-4 babérlevél
- 2 db kisebb vöröshagyma
- kiló húsonként 1,5 dkg só
- 10-15 db szemesbors
- 2-3 evőkanál zsír
Sült csülök elkészítése:
A csülköt, csülköket egy nagy lábasban vízzel, fokhagymával, babérlevéllel, a vöröshagymával, borssal, és sóval felrakjuk főni annyi vízben, hogy a csülköket ellepje.
Lefedve főzzük teljes lángon addig, míg fel nem forr, utána levesszük takarékra, és hagyjuk főni nyugodtan, csendben legalább két órát. A lényeg, hogy puhára főjön, a csont kis erőltetés után kihúzható legyen.
Ekkor elzárjuk a hőforrást, a csülköt, csülköket kiszedjük, nagyobb darabokra vágjuk, ha kell utána sózzuk, és egy alaposan kizsírozott tepsibe helyezzük.
Majd aláöntjük a sört, és fóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőben elkezdjük párolni.
Egy óra elteltével levesszük a fóliát, majd 200-220 fokon pirítjuk a csülköt.
Közben forgathatjuk is, hogy minden oldala szépen piruljon, úgy ropogós, belül omlós lesz.