A stíriai metélt egy kellemes túrós főtt-sült tésztaféle. Sok gyerek kedvence is, elkészítése esetén biztos a siker.
Hozzávalók:
- 1/2 kg túró
- 25 dkg liszt
- 4 db tojás
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 kis pohár tejföl
- 1 evőkanál búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kis marék zsemlemorzsa
- vaj a tepsi, edény kenéséhez
Stíriai metélt elkészítése:
A túrót áttörjük, majd összekeverjük 2 tojással, egy kis sóval, és liszttel.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagra, és metéltre vágjuk, majd forró, enyhén sós vízbe dobva megfőzzük.
Ha megfőtt, akkor leöblítjük, lecsepegtetjük, parányi zsiradékkal összekeverjük.
Letesszük hűlni.
Ezután a zsiradékot kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a maradék tojások sárgáját, a búzadarát, a citrom héját, a tejfölt, majd lazán belekeverjük a kifőtt túrós metéltet, azután pedig a tojások kemény fehérjét is belekeverjük.
Egy kellő méretű tepsit, vagy tálat zsiradékkal kikenünk, megszórjuk enyhén zsemlemorzsával, majd belesimítjuk az egész adagot.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, nagyjából félóra alatt készre sütjük.
Ha szeretjük, porcukrozhatjuk.