Sokan úgy gondolják, hogy a Stefánia szelet igazi magyar étel, pedig létét egy belga király lányának köszönhetjük: Stefániának, aki imádta a gasztronómiát.
Hozzávalók:
- 1 kg darált lapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kanál sertészsír
- 3 db zsemle
- 6 db tojás keményre főzve
- 1 db tojás nyersen
- só 1,5 dkg
- 1 teáskanál bors
- 1 mokkáskanál majoranna
- 4 gerezd fokhagyma
Stefánia vagdalt elkészítése:
A húst ledaráljuk, keverőtálba rakjuk.
A zsemlét vízbe, vagy tejbe áztatjuk, majd ha átázott kivesszük, kinyomkodjuk, és a darált húshoz morzsoljuk.
A hagymás apróra vágjuk, és a zsíron megpirítjuk üvegedésig, utána a húshoz adjuk, zsírjával együtt.
Most hozzáadjuk a fűszereket, az összenyomott fokhagymát, 1 tojást nyersen, s jó alaposan összedolgozzuk.
6 db tojást enyhe sós vízben felrakjuk főni, kemény tojást készítünk. (10 perc) Utána lehűtjük, tisztítjuk.
Egy tepsit kikenünk zsírral a tepsi közepében lerakjuk sorban a hús felét, ez lesz a rúd alapja.
Erre ráfektetjük a tojásokat hosszában, majd a maradék húspépet szépen ráigazgatjuk, lényegében lefedjük a tojásokat.
Így egy szép, egyenletes húsrudat kapunk.
Lekenjük a tetejét olvasztott zsírral, majd előmelegített sütőben, 180 fokon nagyjából egy óra alatt megsütjük.
Szeletelés előtt 20-30 perces pihentetés szükséges.