A Stefánia szelet egy nagyon mutatós feltét, valójában rendkívül egyszerűen elkészíthető, jól szeletelhető, szaftos húst kapunk kis előkészülettel.
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús – lapocka
- 3 evőkanál zsiradék
- 1 szép fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma áttörve
- 2 dkg só
- 2-3 dl tej
- 3 db zsömle
- 1 teáskanál bors, amúgy ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 tojás az összedolgozáshoz
- 6 db keményre főtt tojás
Stefánia szelet elkészítése:
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk, a zsömlét tejbe áztatjuk.
A tojásokat megmossuk, és keményre főzzük sós vízben.
A zsiradékban üvegesre pirítjuk a hagymát, majd később a fokhagymát is hozzáadjuk, sózzuk, hagyjuk kihűlni.
A tejjel átázott zsemlét kinyomkodjuk, hozzámorzsoljuk a tálba rakott darálthúshoz, mehet bele a hagyma, ha szükséges még só, beleszórjuk a borsot, köményt, és jól összedolgozzuk. Adhatunk hozzá egy tojást, de valójában így is egyben marad, ha alaposan összedolgozzuk.
Egy tepsibe a fele masszából húsgombócokat rakunk, elnyomogatjuk végig. Ebbe ültetjük a 6 kemény tojást megtisztítva, hosszára. Ezután végig lefedjük a maradék húsból lapított masszával, szépen eligazítjuk, rúdra formáljuk, külsejét lekenjük zsiradékkal, majd az előmelegített, 200 fokos sütőbe rakjuk fóliával takarva jó háromnegyed órára.
Utána levesszük a fóliát, és pirítunk rajta.
Hűlve fogyasztjuk, akkor lehet szépen szeletelni.