A spárgaleves egykor jóval gyakrabban készített fogás volt a magyar asztalokon. Manapság a spárga – főleg ára miatt – mostohagyermeke a magyar konyháknak.
Sokféle módon készíthetjük, ez most a zöldséges változat.
Hozzávalók:
- 1/2 kg spárga
- 2 sárgarépa
- 1 közepes petrezselyemgyökér
- néhány szál petrezselyemzöld
- 2 evőkanálnyi zsiradék
- 2 evőkanálnyi finomliszt
- pici fűszerpaprika
- késhegynyi cukor
- só ízlés szerint
- késhegynyitől kevesebb őrölt bors
- víz nagyjából másfél liternyi
Spárgaleves elkészítése:
A spárgát megtisztítjuk, legalsó végét lenyessük – ez általában keserű.
A többit egyenlő, nem túl nagy darabokra vágjuk.
Parányi cukorral, sóval ízesített vízben jó puhára főzzük a kockára vágott sárgarépával, petrezselyemmel.
Zsiradékból és lisztből szép világos rántást készítünk. Mikor kész, akkor hozzáadunk pici fűszerpaprikát, felöntjük kis hidegvízzel, kikeverjük, majd berántjuk vele a levest.
Ha szükséges fűszerezzük még, adunk hozzá pici borsot is.
Egy tojásból és kis lisztből galuskát készítünk, amit a forró levesbe szaggatunk.
Legvégén felaprózott petrezselyemzöldet rakunk bele.
Egyet forralunk rajta, s el is készült a leves.