A sóskakrémleves rendkívül üde színfolt a magyar konyhában. Étvágygerjesztő édes-savanyú mivolta miatt, igazi könnyed, nyári étel.
Hozzávalók:
- 1/4 kg sóska, vagy kis üveg sóskakonzerv
- 1 pohár tej
- pici só
- mákszemnyi szerecsendió – de tényleg nagyon pici
- cukor ízlés szerint
- 2-3 kanálnyi tejföl, vagy tejszín
- 1 tojásnak a sárgája
Sóskakrémleves elkészítése:
A sóskát – ha frissből készítjük megmossuk, megtisztítjuk, felrakjuk párolódni, majd mikor már összeesett, akkor mixelünk rajta. Ezt használjuk fel a leves készítésénél, innentől azonos a főzés módja a sóskakonzervből készültével.
A masszát a tejjel, és annyi vízzel keverjük össze, hogy nagyjából 1 liter levesalapunk legyen.
Ezt aztán takarékon elkezdjük főzni.
Ekkor ízesítjük sóval, a szerecsendióval, cukorral. Ha már felfőtt, akkor lehúzzuk a tűzről, s pár percet hagyjuk hogy hűljön.
Közben a tejszínt, vagy tejfölt a tojás sárgájával összekeverjük.
Ha már nem tűzforró a leves, akkor vékony sugárban – közben kevergetve – hozzákeverjük. Egy pillanatra visszarakjuk a tűzre, és melegítünk rajta, de már forralni nem szabad.
A végén parányi vajat morzsolunk bele. – elmaradhat. Ehetjük magában, levesgyönggyel, de zsemlekockával is.
Ez utóbbit két zsemlévől készítjük, melyeket felszeletelünk, csíkozunk, majd kockázunk (szikkadt jobb hozzá, könnyebb dolgunk lesz)
Egy serpenyőben viszonylag magas hőfokon, állandóan kevergetve megpirítjuk.
Nem kell hozzá zsiradék, mert megváltozik az íze.
A zsemlekockát tálaláskor rakjuk a levesbe.