A sós stangli igazi nassolni való finomság. Megszórhatjuk sajttal, sóval-paprikával, köménymaggal, mákkal, szezámmaggal, vagy amivel szeretnénk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg zsír, vagy 35 dkg vaj, vagy margarin
- 1 kis pohár tejföl
- 1-2 db kisebb tojás
- 1 lapos evőkanál só
- 1 tojás a kenéshez, és
- amivel beszórjuk
Sós stangli elkészítése:
A lisztet leszitáljuk a sütőporral, hozzáadjuk a többi tésztához valót, kivétel a tojás, amivel megkenjük és amit rászórunk.
Alapostan összegyúrjuk az egészet, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából 5-6 mm-esre.
Késsel, vagy derelyevágóval csíkokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük felvert tojással, majd amilyen ízesítéssel szeretnénk fogyasztani – rászórjuk.
Ha paprikásra szavazunk, akkor érdemes a paprikát egy kis tojással kikeverni és azzal átkenni az egészet. Nem árt bele egy kis só is.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük meg nagyjából negyedóra alatt.
Nem kell sötétre sütni, szép, világosan az igazi.