A somlói galuska egy rendkívül kedvelt édesség, elkészítése viszont sok időt igényel. Ezzel a módszerrel nagyon hasonló eredményünk lesz, jóval kevesebb időráfordítással.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
Krémhez:
- 6 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 6 dl tej
Összekészítéshez:
- 10 dkg darabosra vágott dió
- 1 marék mazsola rumban vagy aromában áztatva
- 1/2 liter tejszín
- 1/2 tábla étcsokoládé olvasztva
Somlói galuska elkészítése:
6 tojásból szokott módon piskótát készítünk.
A tojások fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját a másik rész cukorral nagyon habosra kikeverjük.
Ezután a fehérjét és sárgáját lazán összeforgatjuk, majd a lisztet beleszitáljuk apránként, és közben folyamatosan forgatjuk bele, hogy ne törjön a hab.
Elkészítjük a krémet:
A tojások sárgáját a cukorral, vaníliával jó habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaót, majd a tejjel fokozatosan simára kavarjuk, és utána sűrű krémmé főzzük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és még a forró krémhez keverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, A piskótát két egyforma lappá vágjuk.
A tejszínnel megkenjük, megszórjuk a rumba áztatott mazsolával, és a darabos dióval, másik felét a piskótának rárakjuk, picit összenyomjuk.
Egyforma darabokra vágjuk, tálkákba, vagy tányérokra rakjuk.
Fele kakaós krémet ráhalmozzuk, rakunk rá egy vékony réteg tejszínt, majd a többi krém jön.
Tetejét tejszínnel díszítjük, kis olvasztott csokoládéval „meghintjük”: