A sertéspörkölt legfinomabb lapockából, vagy tarjából, ám ha nem bírjuk a zsírosabb húsokat, akkor sertéscombból is elkészíthető.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál sertészsír
- 1,2 kg sertéshús
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 db közepes paradicsom
- 1-2 db zöldpaprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csipet köménymag, vagy őrölt kömény
- 1 teáskanál fekete bors
- 1-2 evőkanál fűszerpaprika
- kis csípős paprika, vagy paprika krém
Sertéspörkölt elkészítése:
A zsírt felrakjuk hevíteni, beledobjuk a kockára vágott vöröshagymát, majd mikor üvegesre pirítottuk mehet bele a kockára vágott sertéshús. Időnként megkavarva fehérre pároljuk.
Ezután megszórjuk a fűszerpaprikával, átkavarjuk, hogy mindenhová jusson belőle.
Mehet bele a paradicsom, paprika, fokhagyma, és az össze fűszer. Jól átkeverjük, majd minimális víz hozzáadásával, fedő alatt elkezdjük főzni.
Csak annyi vizet pótolunk, amennyi feltétlenül szükséges, így lesz jó sűrű szaftja.
Amikor a hús már majdnem teljesen puha, akkor lesütjük zsírjára, de csak éppen hogy, utána adunk hozzá egy merőkanál vizet.
Megint lepirítjuk – de vigyázzunk, le ne égjen. Amint látjuk, hogy már a víz elpárolgott az edényből, csak a zsír van a paprikával, már öntsünk is bele megint egy merőkanál vizet.
Összesen háromszor pirítunk, felöntés után átrotyogtatjuk, és már el is készült.
Ha szükséges, utána fűszerezzük. A lepirítás miatti pörkanyagtól fantasztikus íze lesz.