A savanyú tojásleves egy régi előételünk. Egyszerűsége ellenére tápláló, finom, többféle módon készíthetjük.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál zsiradék
- 2 evőkanál liszt
- 1 púpos teáskanál fűszerpaprika
- 2 tojás csurgatni
- 3 tojás belefőzni
- 1 teáskanál só – ízlés szerint
- 2-3 babérlevél
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
Savanyú tojásleves elkészítése:
A zsiradékot felhevítjük, megszórjuk a liszttel, átkavarjuk. Zsemleszínű rántást készítünk.
Félrehúzzuk, hozzákeverjük a főszerpaprikát, majd felengedjük kb. másfél liter vízzel, először csak apránként.
Ekkor sózzuk is, aztán a végén, ha még szükséges, és most mehet bele a babérlevél is.
Felforraljuk néha kevergetve, majd belecsurgatjuk kevergetés mellett a felvert tojásokat.
3 tojást egyenként feltörünk, és óvatosan a forró, de nem zubogó levesbe engedjük.
Hagyjuk még kb. 10 percet főni, ezalatt a tojás megkeményedik.
A végén 10 százalékos ecettel savanyítjuk.