A sárga túrót az ország keleti vidékén főleg a görög katolikusok készítették, igazi húsvéti finomság, édesség. Manapság sósan is ismert.
Hozzávalók:
- 10 db tojás
- 1 lapos mokkáskanál só
- 1 liter teljes tej
- 2 vaníliás cukor
- 5-6 evőkanál cukor – ízlés szerint
Sárgagúró elkészítése:
A vízzel kiöblített tejforraló edénybe beleöntjük a tejet, beleszórjuk a sót, cukrot, vaníliát, majd elkezdjük forralni.
Ezután egy tálba törjük a tojásokat, kilyukasztjuk a sárgáját, de nem verjük fel.
Hozzáöntjük a tejhez, mely lassan melegszik a tűzhelyen, s közben folyton kevergetjük.
Addig forraljuk, míg a tojás össze nem megy, szinte rántottás állagú lesz.
Ekkor készül el.
Egy edényre ráhelyezünk egy nagyobb szűrőt, belesimítunk egy tiszta konyharuhát, és óvatosan beleszedjük merőkanállal a tojásos tejet, nem kavargatjuk – hagyjuk lassan lecsepegni, de persze hűvös helyre hagyjuk.
Mikor már nem csepeg, a túró összeállt, akkor egy tányérra, vagy tálba tesszük, lefedjük – és hűtőbe rakjuk.
Szeletelve fogyasztották.
Van, aki mazsolát is rak bele.