Igazi különlegesség a kamrapolcon
Sárgadinnye befőtt – nyári emlékek, hangulat télire….Sokszor nem is gondolnak rá az emberek, hogy a sárgadinnyéből is lehet befőttet készíteni.
Nem is akármilyet – csodálatos illatát, ízét elraktározhatjuk télire.
Persze nem mindegy milyen fajtával próbálkozunk.
Legjobb hozzá a sárgabélű dinnye. Pusztán azért, mert annak húsa kicsit keményebb.
Ha nem termelőtől vesszük, hanem viszonteladótól, akkor szinte biztos, hogy elrakásra tökéletes állapotút szerzünk be, hisz a nagybanira 70-80százalékos érettségben érkeznek a dinnyék.
Bár friss fogyasztásra lényeges hogy a dinnye puha, érett legyen, jelen esetben ez egyáltalán nem fontos, hisz a szirup cukortartalma pótolja az érés során keletkező cukrokat, így az íz tökéletes lesz.
Fontos, hogy felhasználását ne halogassuk, amikor megvásároltuk.
Lényeges az is, hogy tartósítás előtt alaposan megmossuk, majd utána megszárítsuk, esetleg papírtörlővel áttöröljük.
De nézzük, hogy a sárgadinnye befőtt hogy is készül!
Hozzávalók
- 5 kg sárgadinnye
- 3 kg kristálycukor
- 2 db citrom
- 3 liter víz
Elkészítése:
A sárgadinnyéket vékonyan meghámozzuk, kivájjuk a belsejét, a fennmaradódinnyéből pedig ujjnyi szeleteket vágunk.
Felrakunk vizet főzni, citromlevet (esetleg citromsót) rakunk bele, s mikor felforrt a dinnyéket szépen belerakjuk.
Ha felforrt még 5 percig főzzük – nem kell lúgozni.
Ezután az egészet leszűrjük.
Közben zománcozott edényben felrakjuk a cukrot és ugyanannyi vizet főni. Mikor már forr a dinnyeszeleteket belerakjuk, s forrástól számított
5 percig főzzük. Ekkor hagyjuk kihűlni az edényben.
Másnap a dinnyéket kiszedjük, ismét felforraljuk a szirupot, s 5 percig forrástól számítva főzzük.
Megint pihenés jön másnapit, kiszedjük a dinnyét újból, de már a szirupot addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd.
Most a dinnyéket belerakjuk, forrástól számítva pár percig főzzük, és előmelegített üvegekbe rakjuk, s az üvegeket lezárjuk.
Nem szükséges dunsztolni, akár helyére is pakolhatjuk.
Bár a feldolgozása hosszadalmas – mégis érdemes vele tölteni az időt.
Vitamin- ásványi anyag tartalmánál fogva a sárgadinnye nagyon értékes gyümölcs, befőttje pedig az ásványi anyagok miatt télen is kívánatos.
Akár önállóan is fogyaszthatjuk, fagylalt, jégkrém készíthető belőle, de turmixolva gyümölcslének is jó.
No és persze süteményekhez is tökéletes finomság.
Hallottál már a görögdinnyehéj befőttről? Ezen a linken elolvashatod a receptet!
Fotó: Pixabay