Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Retro receptek

Sárgadinnye befőtt télire

Zamat Zamat 2024.08.02.
Szereted a sárgadinnyét? Akkor itt az ideje, hogy megpróbáld elraktározni télire is!

Igazi különlegesség a kamrapolcon

Sárgadinnye befőtt – nyári emlékek, hangulat télire….Sokszor nem is gondolnak rá az emberek, hogy a sárgadinnyéből is lehet befőttet készíteni.
Nem is akármilyet – csodálatos illatát, ízét elraktározhatjuk télire.


Persze nem mindegy milyen fajtával próbálkozunk.
Legjobb hozzá a sárgabélű dinnye. Pusztán azért, mert annak húsa kicsit keményebb.


Ha nem termelőtől vesszük, hanem viszonteladótól, akkor szinte biztos, hogy elrakásra tökéletes állapotút szerzünk be, hisz a nagybanira 70-80százalékos érettségben érkeznek a dinnyék.


Bár friss fogyasztásra lényeges hogy a dinnye puha, érett legyen, jelen esetben ez egyáltalán nem fontos, hisz a szirup cukortartalma pótolja az érés során keletkező cukrokat, így az íz tökéletes lesz.


Fontos, hogy felhasználását ne halogassuk, amikor megvásároltuk.

Lényeges az is, hogy tartósítás előtt alaposan megmossuk, majd utána megszárítsuk, esetleg papírtörlővel áttöröljük.

De nézzük, hogy a sárgadinnye befőtt hogy is készül!

Hozzávalók

  • 5 kg sárgadinnye
  • 3 kg kristálycukor
  • 2 db citrom
  • 3 liter víz

Elkészítése:

A sárgadinnyéket vékonyan meghámozzuk, kivájjuk a belsejét, a fennmaradódinnyéből pedig ujjnyi szeleteket vágunk.
Felrakunk vizet főzni, citromlevet (esetleg citromsót) rakunk bele, s mikor felforrt a dinnyéket szépen belerakjuk.

Ha felforrt még 5 percig főzzük – nem kell lúgozni.

Ezután az egészet leszűrjük.

Közben zománcozott edényben felrakjuk a cukrot és ugyanannyi vizet főni. Mikor már forr a dinnyeszeleteket belerakjuk, s forrástól számított
5 percig főzzük. Ekkor hagyjuk kihűlni az edényben.

Másnap a dinnyéket kiszedjük, ismét felforraljuk a szirupot, s 5 percig forrástól számítva főzzük.
Megint pihenés jön másnapit, kiszedjük a dinnyét újból, de már a szirupot addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd.

Most a dinnyéket belerakjuk, forrástól számítva pár percig főzzük, és előmelegített üvegekbe rakjuk, s az üvegeket lezárjuk.
Nem szükséges dunsztolni, akár helyére is pakolhatjuk.

Bár a feldolgozása hosszadalmas – mégis érdemes vele tölteni az időt.
Vitamin- ásványi anyag tartalmánál fogva a sárgadinnye nagyon értékes gyümölcs, befőttje pedig az ásványi anyagok miatt télen is kívánatos.

Akár önállóan is fogyaszthatjuk, fagylalt, jégkrém készíthető belőle, de turmixolva gyümölcslének is jó.
No és persze süteményekhez is tökéletes finomság.

Hallottál már a görögdinnyehéj befőttről? Ezen a linken elolvashatod a receptet!

Fotó: Pixabay

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Népszerű receptek

zöldborsós rizs
Zöldséges rizottó magyarosan
Köretek Retro receptek
A franciasaláta a zöldségek, alma, uborka, és majonézes öntet tökéletes kavalkádja
Tökéletes franciasaláta recept
Főételek
A rántott cukkini tökéletes nyári falatozni való, és egy kis öntettel is megbolondíthatjuk.
Rántott cukkini recept
Olcsó ételek
Csodálatos édes-savanyú sóskafőzelék, melyet gazdagíthatunk belefőzött tojással is.
Egyszerű sóskafőzelék receptje
Főételek
A francia lecsó, a ratatouille már kinézetében is franciás - elegáns, szinte formatervezett - az íze pedig csodás. Érdemes kipróbálni!
Ratatouille – francia lecsó recept
Főételek
A zöldborsófőzelék staubolva - ha főzelékeket nézzük - a legegyszerűbb elkészítési mód. Ráadásul finom.
Zöldborsófőzelék staubolva – nagyi módra
Nagyi receptjei
A dobos torta egy hatlapos piskóta csokikrémmel töltve, tetején karamellel. Elkészítése babrás, de könnyíthetünk rajta.
Dobos torta háziasan, egyszerűen
Sütemények
A máklepény lényegében kavart tészta. Dúsíthatjuk csokival, gyümölccsel, pudinggal, lekvárral, vagy ami kedvünk tartja.
Máklepény receptje
Sütemények

Hasonló receptek

párnácska
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Herőke – párnácska

Zamat Zamat 2025.02.11.
gyümölcskenyér
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Cserkészkenyér nem csak cserkészeknek

Zamat Zamat 2025.03.03.
paradicsomos húsgombóc
EgytálételekFőételekFőzelékHúsételekNagyi receptjeiRetro receptek

Imádni való paradicsomos húsgombóc

Zamat Zamat 2025.01.02.
HúsételekNagyi receptjeiRetro receptek

Illatos, rozmaringos csirkecomb

Zamat Zamat 2025.02.04.
sült perec
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSós süteményekSütemények

Omlós, kelt perec – édesen, vagy sósan

Zamat Zamat 2025.05.14.
almás süti
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Csodafinom almás mákos

Zamat Zamat 2025.05.26.
sakktorta
Édes süteményekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Sakktorta – egyszerűbb, mint gondolnád

Zamat Zamat 2025.03.06.
stangli
karácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSós süteményekSütemények

Sós stangli, ahogy szereted

Zamat Zamat 2024.12.17.
pogácsa
karácsonyiNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSós süteményekSütemények

Krumplis pogácsa recept, még ahogy a Nagyi készítette

Zamat Zamat 2024.07.28.
i
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up