Bár sárgaborsó főzeléket – főleg télen – elég gyakran készítünk, valahogy a sárgaborsóleves elfeljtődött. Pedig elkészítése rendkívül egyszerű. Tápértéke pedig kiváló.
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgaborsó
- 1-2 evőkanálnyi zsiradék
- 2 kanálnyi finomliszt
- pici őröltbors
- só ízlés szerint
- ha van húsleves maradék, vagy 1 leveskocka nagyon sokat lendít
Sárgaborsóleves elkészítése:
A sárgaborsót megmossuk, aztán nagyjából 2 liter vízben felrakjuk főni. Sózzuk, borsozzuk.
Ha van idő, akkor magától is szétfő jó másfél-két óra alatt. Ha erre nincs idő – amikor már megpuhult átmixelhetjük.
Zsiradékból és lisztből rántást készítünk, és ezzel sűrítjük a levest.
Ha szükséges utóízesítjük.
Ha van maradék húsleves leve, vagy esetleg egy leveskocka nagyon ízletessé teszi a levest.
Tetejére szórhatunk kis pirított hagymát – akár csak a főzelékre. Jól kiegészítik egymást.