A sárgaborsó főzelék főleg téli étel, rendkívül egyszerű elkészítése. Fogyasztásakor jövünk rá sokszor, hogy mennyire ízletes.
Kiváló vagdaltokhoz, főtt húsokhoz, vagy akár pirított hagymával is.
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgaborsó
- 1 evőkanálnyi zsiradék
- 1 evőkanálnyi liszt
- 1 átlagos vöröshagyma
- őrölt bors
- só
- esetleg fűszerpaprika pici
Sárgaborsó főzelék elkészítése:
A sárgaborsó nem igényel áztatást, anélkül is nagyjából 1 óra alatt megpuhul.
De ha ragaszkodunk hozzá, akkor előző este beáztathatjuk.
Másnap aztán hideg vízben feltesszük főni sóval-borssal ízesítve. Van, aki leveskockát, vagy ételízesítőt is dob bele, az íze meghálálja majd.
Míg fő, addig elkészítjük a rántást.
A zsiradékon a lisztet megfuttatjuk, mikor már szép világos zsemleszínű a rántásunk apróra vágott hagymát dobunk bele és elkavarjuk. Rakhatunk bele pici fűszerpaprikát is, de enélkül is finom.
Hideg vízzel felkavarjuk, majd a főzeléket berántjuk vele.
Ha a borsó teljesen megpuhult, akkor lényegében magától szétesik.
De ha teljesen sima állagot akarunk, akkor át is törhetjük, vagy mixelhetjük. – Így könnyebb a gyomornak is.
Pirított hagymával is kitűnő.