A sakktorta valójában kétféle piskóta kombinációja vaníliás, vagy más kedvenc krémünkkel töltve, de akár lekvárral is ragaszthatjuk.
Hozzávalók:
Sárga laphoz:
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
Barna laphoz:
- 6 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 6 evőkanál cukor
Krémhez:
- 1,5 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 liter tej
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 6 evőkanál cukor
Tetejére:
- 1 tábla csokoládé
- 1 evőkanál étolaj
Sakktorta elkészítése:
Tojásokat külön választjuk, a fele cukrot a fehérjével kemény habbá verjük. Másik részét a cukornak a tojások sárgájával habosra keverjük.
A két elegyet összevegyítjük, majd a lisztet apránként – közben kevergetve a habot hozzákavarjuk.
A kakaós piskótánál a lisztet a kakaóval együtt szitáljuk a tojásos masszához.
Külön-külön sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk a tésztát, majd előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük.
Sütés után kivesszük, sütőpapírt lehúzzuk, majd hagyjuk meghűlni.
Elkészítjük a krémet.
A pudingot a tejjel, cukorral, vaníliával szokott módon – csak más arányban – megfőzzük, majd lefedve hagyjuk meghűlni, időnként megkavarjuk.
Ha kihűlt, akkor a vajjal, vagy margarinnal jó alaposan kihabosítjuk.
Készíthetjük kakaósan is, ilyenkor a pudingporhoz egy-két kanál kakaóport vegyítünk.
A piskótát olyan széles csíkokká vágjuk, amilyen magas lett a tepsiben.
Ezután kialakítjuk a sakktortát.
A krém egy részét egy lapos tálcán elkenjük, nem túl vékonyan.
Egy kakaós tésztacsíkot felveszünk, óvatosan a krémen áthúzzuk, lerakjuk úgy, hogy a krémes oldala belülre kerüljön.
Ezután a fehér piskóta jön, ugyanígy járunk el.
Nagyjából a negyedét a tésztának az első sorra használjuk el. Mikor összeragasztottuk őket, tetejüket lekenjük vékonyan krémmel. Majd folytatjuk a következő sorban ugyanígy, csak akkor fehér tésztacsíkkal kezdjük, így ellentétes színek kerülnek egymás fölé.
Ha végeztünk a sorral szintén megkenjük egy kis krémmel, jön a következő sor ellentétes színekkel. A végén újra lekenjük, és az utolsó sor, újra ellentétes színnel kezdve.
Tetejét kicsit megformáljuk, lenyomogatjuk, hogy egyenletes legyen, majd olvasztott csokoládéval leöntjük és elsimítjuk.
Hagyjuk megdermedni, hidegre tesszük, majd forró vízbe mártott késsel szeletelhetjük.
A sakktorta rendkívül mutatós.