A sajttorta egy kifejezetten egyszerű, s mégis különleges sütemény, melyet sokféle módon gazdagíthatunk. Öltöztethetjük akár ünnepi köntösbe is.
Egyszerűségében nagyszerű sütemény.
Hozzávalók:
- 1/4 kg keksz – az eredetit zabkeksszel készítik
- 4 evőkanálnyi teavaj
- 1/2 kg Mascarpone, vagy Philadelpia krémsajt ugyanilyen mennyiségben
- 15 dkg evőkanál porcukor
- 4 egész M-es tojás
- 2 cs. vaníliás cukor
Sajttorta elkészítése:
A kekszet összetörtjük, összemorzsoljuk – nem kell ledarálni, úgy jó, ha kicsit darabos.
Előveszünk egy átlagos tortaformát, és kibéleljük sütőpapírral.
A kekszet a vajjal összedolgozzuk, és mikor egynemű, akkor a tortaforma eljába egyenletesen elnyomkodjuk.
160 fokos sütőbe rakjuk pár percre. Jó 5 perc után kivesszük, és hűlni hagyjuk.
Közben egy tálba belerakjuk a krémsajtot, mehet hozzá a cukor, vanília, és ezt aztán nagyon jól összedolgozzuk. Legjobb, ha mixerrel.
A tojásokat egyenként feltörjük, ellenőrizzük és hozzáadjuk a masszához, de fokozatosan. Mikor beledolgoztuk a tojást, csak akkor rakjuk a következőt.
Fontos, hogy óvatosan keverjük az anyagot, így nem kerül bele levegő.
Ezalatt a tészta kihűlt, ráhalmozzuk a kikevert krémsajtos masszát. Szépen lesimítjuk, és várunk vele kb. negyedórát, hogyha véletlenül mégis levegős lett itt-ott, akkor az távozhassék belőle.
ELőmelegített sütőbe rakjuk, és alacsony hőfokon, mindössze 130-140 fokon teljes órán keresztül sütni fogjuk.
Akkor készül el, ha a teteje szép világos barnára sül.
Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Először a konyhában pihenjen, aztán ha már teljesen kihűlt – mehet a hűtőbe. A legjobb, ha egy éjszakára, de legalább 3-4 órát nem árt ha bent tölt.
Ezalatt a massza megdermed, és már le tudjuk vanni könnyedén a tortaforma peremét.
Magában, öntettel, vagy csokival leöntve, gyümölcsökkel, esetleg fagylalttal tálaljuk.
Az eredmény fantasztikus!