A sajtos ropogós egy mutatós, és ízletes ropogtatni való. Kiváló vendégségekbe, de nassolásra is. Egykor kézi sajtos tallér sütővel készítették, ma már van elektromos változat is.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 kocka margarin (25 dkg )
- 2 dl tejföl
- mokkáskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 1-1,5 dl tej
- 30 dkg reszelt sajt
- 1 db tojás
- 1 evőkanál só
- csapott evőkanál köménymag
Sajtos ropogós – sajtos tallér elkészítése:
Az élesztőt a tejben pici cukorral, liszttel felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk a margarint, beleütjük a tojásokat, majd az élesztős tejjel, tejföllel, sajttal, és a köménymaggal jól összedolgozzuk a tésztát. Ha nem az igazi az állaga, adhatunk hozzá egy kis tejet is.
Jó alaposan kidolgozzuk.
Rakjuk le pihenni, elég félóra is.
Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk jó centisre, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk – nem golyókat készítünk.
Ezeket a korongokat sütjük ki a sütőformában szépen, egymás után a szokott módon.
A sütőforma közepébe helyezzük a korongot, összenyomjuk a formát, aztán mindkét oldalát megsütjük.
Ki kell tapasztalni, hogy egy oldalt mennyi ideig süssünk, általában 20-25 másodperc elég hozzá. Második oldal valamivel rövidebb.
Jókora mennyiség lesz belőle.