A sajtos roló egyik legkedveltebb sós süteményünk – ritkán készítjük otthon, pedig érdemes vele bajlódni, hisz úgy készítjük, ahogy szeretjük.
Hozzávalók:
- 1/2 kg leveles tészta
Töltelékhez:
- 2 db nagy tojás sárgája
- 3 lapos evőkanál liszt
- 5 dkg krémsajt
- 30 dkg reszelt sajt
- 10 dkg vaj
- 3 dl tej
- tetejére: 1 db tojássárga
Sajtos roló elkészítése:
A leveles tésztát kinyújtjuk 1/2 cm vékonyra, 2-3 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokat sütőfára tekerjük. Amennyiben nincs sütőfánk, ujjnyi vastagra gyűrt alufóliából is kialakíthatjuk. Ha hosszú, a feltekeréshez, akkor kellő méretre vágjuk. Ha rövid, akkor összenyomjuk, egy kis tojással összeragad. Kicsit egymást fedve takarjuk fel, hogy szép formája legyen.
Tojással megkenjük őket, forró, 200 fokos sütőben szép aranysárgára sütjük, ez jó 10 perc.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A tojás sárgákat a krémsajttal, 10 dkg reszelt sajttal, meg a krémsajttal kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, és takarékon felforraljuk óvatosan, a lényeg hogy besűrűsödjön.
10 dkg reszelt sajtot kikeverjük a vajjal, majd mikor már a főtt krém kihűlt teljesen, akkor összedolgozzuk.
A masszát habzsákba töltjük, s tartalmával megtöltjük a rolókat. Ha már mindegyik elkészült, akkor két oldalát a maradék reszelt sajtba mártjuk.