A sajtos-krumplis puha pogácsa egy házirecept, a leírás alapján sült pogácsa tökéletesen sajtos, de a krumplitól másnapig puha marad..
Hozzávalók:
- 80 dkg burgonya
- só a főzéséhez
- 10 dkg zsír
- 3 dl ej
- 1 evőkanálnyi só
- kávéskanálnyi cukor
- 5 dkg élesztő
- liszt – amennyit felvesz
- 15-20 dkg reszelt sajt
- zsír a pogácsa tetejére
Puha pogácsa elkészítése
A krumplit vékonyan meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben megfőzzük.
Utána egyből leszűrjük, és még forrón jól összetörjük. Ezután hagyjuk lehűlni.
Hozzáadunk később 10 dkg konyhameleg zsírt, a tejet, a sót, cukrot, és egy csomag élesztőt. Az élesztőt előtte liszttel simára dörzsöljük, hogy ne maradjon csomós.
Ezután annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy pogácsakemény tésztát kapjunk. Mikor kigyúrtuk, akkor a tészta külseje sima legyen.
Letakarva egy órán keresztül pihentetjük langyos helyen.
Mikor megkelt, akkor elnyújtjuk, és a reszelt sajtot rászórjuk egyenletesen. Ezután összehajtjuk, és 20-25 percet pihentetjük.
Az idő letelte után ismét kinyújtjuk, de már csak jó ujjnyi vastagra, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral kibélelt, vagy zsírral kikent tepsibe rakjuk, és a sütőt előmelegítve 200 fokon kisütjük.
Másnap is puha pogácsánk lesz.