A sajtos-juhtúrós pogácsa rendkívül könnyed és finom, bármilyen alkalomra tökéletes harapni való.
Hozzávalók:
- 20 dkg tehéntúró
- 20 dkg juhtúró
- 1 dl tej
- 1 csipetnyi cukor
- 4 dkg élesztő
- 1/4 kg margarin, vagy vaj
- kis pohár tejföl tejföl
- 1 tojás a lekenéshez
- 15 dkg trappista sajt
Sajtos juhtúrós pogácsa elkészítése:
A túrókat áttörjük, félretesszük.
Az élesztőt langyos tejjel, pici liszttel és cukorral felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, a margarint elmorzsoljuk benne. Sózzuk enyhén, hozzáadjuk a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, s az egészet rendesen összegyúrjuk.
Letesszük pihenni félórára konyhamelegen, letakarva.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk centi vékonyra , majd a sajt jó felét szétszórjuk rajta, aztán összehajtjuk.20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
A tésztát beirdaljuk keresztbe, majd sózott tojással lekenjük a tetejét.Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, sütőpapírral bélelt sütőbe lerakjuk, majd tetejére reszelt sajtot hintünk.
Nagyjából 20-25 perc alatt kisütjük.
Hidegen-melegen isteni!