A rumos diótorta egy rendkívül finom, lényegében ünnepi süti. A dió és rum összhangja igazi alkalmi süteménnyé varázsolja.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 8 evőkanál cukor
- 12 dkg darált dió
- 7 dkg zsemlemorzsa
- 3 dkg liszt
- 2 evőkanál rum, vagy rumaroma
Krémhez:
- 10 evőkanál porcukor
- 20 dkg darált dió
- 2 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 20 dkg vaj
- 1-2 evőkanál rum, vagy rumaroma
Rumos diótorta elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojások sárgáját összekeverjük a darált dióval, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, lisztet, rumot. Jó alaposan összedolgozzuk.Most adjuk hozzá rumot is.
A tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, és apránként a diós masszához keverjük.
A masszából egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben lapot sütünk.
Sütési idő nagyjából 20-25 perc. Ha megsült, akkor hagyjuk kihűlni, előtte lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Kihűlés után három egyenlő méretű lappá vágjuk.
Elkészítjük a krémet.
A cukrot kikeverjük a tojással, a liszttel, darált dióval – és a tejjel felfőzzük.
Ha kihűlt, hozzáadjuk a lágy vajat, és nagyon alaposan felhabosítjuk. Hozzákeverjük a rumot, vagy rumaromát is.
Ezzel a krémmel kenjük meg a tésztalapokat úgy, hogy a tetejére is hagyjunk a krémből egy keveset, s ha megkentünk, egy kis darált diót szórjunk a tetejére.
Hűtőbe rakjuk egy-két órára, utána már fogyasztható.