A rücskös tészta egy könnyen elkészíthető sütiféle azoknak, akik nem szeretnek nyújtani, és óvatoskodni a tészta átemelésével a sütőbe.
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 20 evőkanál liszt
- 10 evőkanál cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 evőkanál tej, vagy tejföl
- 1/2 sütőpor
Töltelékhez:
- 15-20 dkg darált dió
- 4 evőkanál lekvár
- 3 evőkanál cukor
- 3 tojás fehérje
- 1/2 citrom reszelt héja
Rücskös tészta elkészítése:
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a sütőport, citromhéjat és a tejfölt – összegyúrjuk, majd berakjuk zacskóban a fagyasztóba kb. félórára.
Sütőpapírral kibélelt tepsi aljába egyenletesen – nagylyukú reszelőn – belereszeljük a tészta felét.
A tészta másik felét visszarakjuk a hűtőbe.
A diót a lekvárral összekeverjük, mehet bele a cukor is, majd a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és az egésszel összekeverjük.
Rásimítjuk a reszelt tésztára, majd a tetejére a maradék, hűtőben lévő tésztát reszeljük.
180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 25 perc alatt készre sütjük.