A rongyos lángos egy végtelenül egyszerű étel összetevőit tekintve. Alig kell hozzá valami. Liszt, víz, zsiradék, no meg só – esetleg szódabikarbóna.
Az kevés összetevő ellenére viszont frissen nagyon finom – kenyérpótlóként is fogyasztható S bár egykor magában, vagy fokhagymával bedörzsölve fogyasztották – bátran rakhatunk rá sajtot, tejfölt – igazi finomságot varázsolva belőle.
Van, ahol egy krumplit is főznek hozzá.
Akár héjában, akár tisztítva, kicsit sós vízben megfőzve, megtörve, hűlve adják a liszthez, s összedolgozzák a lentebb említett módon.
Ennek a módszernek az az előnye, hogy másnap is puha lesz a tészta, mint általában a burgonyával készült dolgoknál.
A rongyos lángos hozzávalói:
- 40 dkg liszt,
- 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna,
- egy jó csipet só,
- 2,5 dl langyos víz
- zsír a kenéshez,
- zsiradék a sütéshez
Elkészítési módja a következő:
A liszthez hozzámorzsoljuk a szódabikarbónát, beleszórjuk a sót, majd a langyos vízzel jól összegyúrjuk. Szép, simára kidolgozzuk. Ezután lisztezett deszkára rakjuk, majd 10-12 cipót készítünk belőle.
Ezeket aztán kis golyókká formáljuk két tenyerünk között. Lerakjuk lisztezett deszkán pihenni, majd ismét lisztezett deszkán kicsit szétnyújtjuk – kör alakúra.
Majd két öklünket alátéve, a levegőben széjjel nyújtjuk őket.
Zsírt olvasztunk, s egyik oldalát a lepénynek megkenjük vele, majd felsodorjuk, mint amikor bejglit készítünk. Aztán pedig a rudat csigaalakba formázzuk.
Hogy később jól megmunkálható legyen – berakjuk őket hűlni a hűtőbe. Legalább negyedórát pihennie kell – így közte megdermed a zsír, nyújtható lesz.
Mikor már jó, akkor kivesszük, lisztezett deszkán kinyújtjuk kör alakra, aztán palacsintasütőben felhevített zsiradékban (lehet olaj is) mindkét oldalát megsütjük.