Gyermekkorunk óvodai, és menzás sütije a rizskoch – sokan-sokan szeretik. Akár magában, akár gyümölcsízzel – eteti magát, ráadásul laktató, tápláló csemege.
Hozzávalók:
- 12 dkg rizs,
- 1/2 liter tej,
- 1 dl víz,
- 2 egész tojás,
- 10 dkg cukor,
- 2 dkg vaj,
- citromhéj vagy vanília,
- 5 dkg mazsola.
- De rakhatunk bele néhány szem
- magozott gyümölcsöt, vagy gyümölcsdarabkát,
- amihez kedvünk szottyan
- Ehetjük gyümölcspéppel, vagy lekvárral…
A rizskoch elkészítése:
A rizst a vízzel elvegyített tejben a cukor felével, a citrom héjával felforraljuk, és a tűzhely szélére húzzuk, vagy nyitott sütőbe tesszük, amíg a szemek egészen megduzzadnak és a tejet magukba veszik.
Kanállal kevergetni nem szabad, legfeljebb rázogatni, hogy a szemek össze ne törjenek.
A tojássárgát a megmaradt vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a kihűlt rizshez, közé keverünk egy kávéskanál lisztet és a felvert tojáshabot.
Egy 2 literes lábast vagy egy kuglófformát fagyos zsírral bezsírozunk, finom morzsával behintjük és beleöntjük az anyagot.
Jó közepes hőmérsékletű sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálaláskor kiborítjuk, tetejét meghintjük porcukorral, melegen tálaljuk.
Bármivel fogyasztható, ami édes.
Foto: Leonka