A Rigó Jancsi egy klasszikus sütemény, kakaós piskóta, tejszínhab, csoki, tökéletes finomság hétvégére, ünnepnapokra.
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 2 evőkanál kakaó
- 9 evőkanál porcukor
- 8 evőkanál darált dió
- 4 evőkanál finom zsemlemorzsa
Habhoz:
- 6 dl 30 %-os tejszín
- 3 evőkanál kakaópor
- 7 evőkanál porcukor
- 3 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
- 20 dkg csokoládé
- 2 evőkanál olaj
- néhány kanál sárgabarack lekvár
- 1 teáskanál rum, vagy aroma
Rigó Jancsi elkészítése:
Először a hozzávalókból piskótát sütünk annyi különbséggel, hogy nem lisztet használunk hozzá, hanem őrölt diót összekeverve az apró zsemlemorzsával, és a kakaóval.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük sütőpapírral kibélelt tepsiben, szép lassan.
Ha megsült, akkor deszkára borítjuk – porcukrozzuk, vagy lisztezzük meg a tetejét – lehúzzuk róla a papírt, majd megvárjuk míg meghűl.
A tésztát kihűlés után két egyenlő méretű lapra vágjuk. Az egyik tetejét lekenjük az olvasztott sárgabarack lekvárral, majd az olvasztott csokoládé megy rá olajjal és parányi rummal kikeverve.
Ezután fel is kockázzuk a csokoládés tésztát egyforma négyzetekre – forró vízbe mártott késsel tökéletes lesz.
Ezután a porcukrot, vaníliás cukrot, kakaót egy tálba szitáljuk. Másik tálban a behűtött tejszínt felverjük, majd az átszitált kakaós cukrot lazán hozzákeverjük.
A sima lapra egyenletesen rásimítjuk, majd a tetejére sorban rárakjuk a csokoládés kockákat, és ezek mentén – szintén forró vízbe mártott késsel – szépen felszeleteljük.