A rétes palacsinta lényegében az egész országban készített olcsó tésztaféle, sok helyütt más névvel. Van, ahol rongyos lángosként ismert.
Hozzávalók:
- 1 kg
- 1/2 liter víz
- 1 evőkanál ecet
- só
- zsiradék a kenéshez, vagy tejföl, vagy vaj, zsír (töltés)
- olaj a sütéshez
Rétes palacsinta elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, a sóval összekeverjük, hozzáadjuk az ecetet, a vizet, és rendesen összegyúrjuk, a lényeg hogy sima legyen.
Picit letesszük pihenni, csak hogy nyújtható legyen.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, vagy lekenjük zsiradékkal, vagy megszórjuk reszelt sajttal, esetleg túróval, utána mint a bejglit – feltekerjük.
Nagyjából 2-3 centis darabokra vágjuk, gombócokat sodrunk belőle, majd enyhén lisztezett deszkán mindegyiket lángos formára nyújtjuk. Kisebb tányérnyiak lesznek.
Olajban kisütjük.
Az elkészítés módja miatt foszlós lesz, innen az egyik neve: rongyos lángos.