A réteges sós kifli kiváló uzsonnatészta. Mutatós, ízletes, viszonylag egyszerű az elkészítése, és fantáziánkkal variálhatjuk.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 lapos evőkanál só
- 2 egész tojás
- 5 dkg élesztú
- 25 dkg margarin, vagy ugyanannyi fagyos vaj
- 1 tojás a kenéshez
- tetejére amit szeretnénk
Réteges sós kifli elkészítése:
Az élesztőt egy kis langyos tejben, kis cukor hozzáadásával felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, minden hozzávalót összegyúrunk a felfutott élesztővel, és a langyos tejjel.
Jól kidagasztjuk.
Letakarva lerakjuk pihenni, duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, akkor 10 kisebb cipót sodrunk belőle.
Mindegyik cipót egyenként kinyújtjuk, és a fagyos margarin, vagy vaj 1/9-ét ráreszeljük.
A következő kinyújtott cipót rárakjuk, arra reszeljük a margarint, és így tovább.
A legfelső lapra már nem reszelünk sajtot, hanem pár percre az egészet hűtőbe rakjuk, majd jó félcentisre kinyújtjuk.
Jó 10 centis csíkokat vágunk belőle, melyekből háromszögeket vágunk.
Legszélesebb részén kezdjük felsodorni, míg kifli formája nem lesz a tésztának.
Sütőpapírral bélelt tepsiben még kb. félórát pihenni hagyjuk őket, lekenjük tojással, megszórjuk amivel szeretnénk – aztán 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ha dúsítani akarjuk, akkor a rétegek közé ritkán sajtot, apróra vágott sonkát, vagy akár fűszeres tepertőt, vagy kolbászdarálékot is rakhatunk.