A resztelt máj akkor jó, ha markáns máj íze van, de mellette puha és szaftos. Hogy ezt elérjük – pár titkot ismernünk kell.
Hozzávalók:
- 1/2 kg sertésmáj
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 3 evőkanálnyi zsír, vagy olaj
- 1 kávéskanálnyi frissen őrölt bors
- 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
Resztelt máj elkészítése:
Megmossuk a sertésmájat, leszárítgatjuk.
Felhasználás előtt, ha egy kis időt szánunk az elkészítésére, még finomabb lesz a végeredmény. Ehhez pusztán annyit kell tennünk, hogy a májat őrölt borssal beszórjuk, olajjal átkenjük, és letesszük állni a hűtőben. A végeredmény nagyon különleges lesz, bárhogy készítjük utána el.
Felvágjuk a májat ujjnyi vastagra. Ne aprózzuk vékonyra, mert bekeményedik.
A hagymát is megtisztítjuk, felvágjuk. Hogy kockázzuk, vagy csak szeleteljük – ez már egyéni.
Egy serpenyőbe belerakjuk a zsiradékot, felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát – most valóban pirításról van szó, nem csak fonnyasztásról, enyhe világos sárga legyen.
Ezután beledobjuk a májat, és nagyjából két percig kavargatva pirítjuk.
Ekkor adjuk hozzá a paprikán kívül a fűszereket.
Addig pirítjuk, míg már a szeletkék jóval kisebbek nem lesznek, mint frissen.
Kiveszünk egy darabot belőle, és középen elvágjuk.
Ha már nem véres belük, akkor a máj elkészült.
Belekavarjuk még a paprikát, egyet rottyan és el is készült.
A májat ízesíthetjük még majoránnával, nagyon jó hozzá.
Főtt burgonyával az igazi, de vannak akik csak friss kenyérrel fogyasztják.
Sózni csak tálaláskor szabad.