A részeges pogácsa részint jellegzetes, kicsit hasra esős formájáról, részint parányi alkoholtartalmáról kapta nevét.
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 2 kis pohár tejföl
- 1 dl fehérbor
- 2 egész tojás
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- parányi cukor
- 25 dkg margarin a tésztába
- 25 dkg margarin a kenéshez
- 1 tojás a kenéshez
- 20 dkg reszelt sajt a tetejére
Részeges pogácsa elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, beledolgozzuk, belemorzsoljuk az egyik margarint, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt, a pici cukrot beleszórjuk, mehet bele a só, tejföl, tojás, bor – és alaposan összedolgozzuk. Letesszük picit pihenni, max. félóra.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd ráreszeljük a másik, hideg margarint, vagy vékonyan felszeleteljük, és sorba rakjuk a felületen.
Ezután összehajtjuk, pár percet pihentetjük. Ismét nyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük, majd még egyszer ismételjük a műveletet.
Berakjuk negyedórára a hűtőbe, ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Tetejét lekenjük felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal, és szaggatjuk. Kenés után is szaggathatjuk, akkor a végén rakunk mindegyik tetejére reszelt sajtot.
A hajtogatás miatt a rétegek kicsit megcsúsznak, és „hasra esnek”, ettől kapja jellegzetes alakját. A rétegek közé kis reszelt sajtot is szórhatunk.