A répatorta neve sok embernek ijesztően hat – azoknak, akik nem szeretik a répát – pedig ha nem tudják, mi van benne, bizony imádják.
Tessék szépen megbarátkozni vele, semmi répa íz – egyszerűen tökéletes!
Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 9 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3-4 db tojás mérettől függően
- 30 dkg nyers, tisztított, reszelt sárgarépa – aprítóval is felvághatjuk nagyon apróra
- 4-5 dkg durvára vágott dió és valamennyi a díszítéshez
- 5 dkg mazsola – citromlébe áztatva
- 100 ml növényi olaj
- 1/4 kg liszt
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csapott evőkanálnyi sütőpor
- hármas csipetnyi só
- 1/2 evőkanálnyi fahéj
Krémhez –
- 15 dkg vaj
- 1/4 kg Mascarpona
- 12 dkg porcukor
- 1 nagy citrom héja reszelve, és leve
A répatorta elkészítése –
A vajat a vaníliáscukorral és a cukorral habosra keverjük, majd egyenként a tojásokat is beleütjük, s azzal is összekeverjük alaposan.
A diót durvára daraboljuk, vagy felvágjuk.
A répát megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük, vagy aprítóval nagyon apróra, szinte pépesre vágjuk, majd jöhet bele a megmosott, citromlébe áztatott mazsola, és az olajjal együtt hozzáadjuk a már kikevert cukros-vajas masszához. Nagyon alaposan eldolgozzuk.
A lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral együtt beleszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a fahéjat, és ismét jó alaposan összekeverjük.
Tortaformát kibélelünk sütőpapírral, s beleöntjük az egész masszát, majd előmelegített sütőben 180 fokon, nagyjából 45 perc alatt elkészítjük.
Legjobb tűpróbával ellenőrizni, de ha a tészta közepére tesszük óvatosan a kezünket, és stabilnak érezzük, nem mozog alatta a massza, akkor elkészült. Ráadásul ilyenkor már az illata is intenzív.
Ha meghűlt, félbevágjuk, és egy réteg krémet kenünk majd rá, és a tetejét is krémmel díszítjük.
Most kikeverjük a krémet, ami nagyon egyszerű, ugyanis minden összetevőt a tálba rakunk, és jó alaposan átkavarjuk, aztán mehet a tortára.
Tetejét félbevágott dióval díszíthetjük, de készíthetjük mandulásan is.