A rózsafánk egy valójában egyszerű, de mégis rendkívül mutatós tésztaféle, készíthetjük két-három, vagy akár több lapból is, Sok lapból mutatósabb.
Hozzávalók:
- 1/4 kg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1 kis csipet só
- 2 db tojás
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál tejföl
Régimódi rózsafánk elkészítése:
A lisztet, porcukrot a sóval, tejföllel, tojásokkal összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán fél centi vékonyra nyújtjuk.
Fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk, széleit bevagdaljuk, majd több darabot egymásra rakunk, a tészta közepét ujjunkkal összenyomjuk.
Közepesen forró zsiradékban mindkét oldalát kisütjük, hogy legyen ideje megsülni, és ne maradjon a közepe nyers.
Ha szép piros, akkor papírtörlőre, vagy szalvétára szedjük, így a felesleges zsiradék lecsepeg.
Vaníliás porcukorral megszórhatjuk, a tészta közepére lekvárt rakhatunk.