A krumplis pogácsa a pogácsák királynője. Olcsó, könnyed, finom, és napokig puha marad. Ráadásul akár kenyérpótlóként is fogyasztható.
Hozzávalók:
- fél kg burgonya
- 1 púpos evőkanálnyi zsír
- 1 kiskanálnyi só
- 2 dkg élesztő
- 2 evőkanálnyi tejföl
- 30 dkg liszt
- 1 egész tojás a pogácsák kenéséhez
Pogácsa elkészítése:
A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, leöblítjük, daraboljuk és megfőzzük sós vízben.
Ha megfőtt, akkor leszűrjük és összetörjük jó pépesre.
Megvárjuk, míg meghűl – ez lényeges.
Ha megtörtént egy tálba rakjuk, és rászórjuk a lisztet.
Közben az élesztőt parányi tejben felfuttatjuk, de ha úgy döntünk, hogy a lisztbe csak simán belemorzsoljuk – akkor is tökéletes eredményünk lesz.
Ezután a hozzávalókat összedolgozzuk.
Nem szükséges a tésztához tojás, mert a liszt kemnyítője összefogja az egészet. Ráadásul puhább is lesz.
Ha túl laza a tszta, kicsit lyukacsosnak tűnik, nem sima – akkor adjunk hozzá egy kis lisztet, gyúrjuk át vele.
Ezután letakarva, lisztezett deszkán lerakjuk pihenni.
De nem kell agyonkeleszteni.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyjából mutatóujj vastagra, majd bevagdossuk a tetejét. vagy átlósan, vagy kockásan.
Ezután jöhet a szaggatás – közepes pogácsaszaggató a legjobb, de ha nagyobbat szeretnénk – az sem gond.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd a tetejüket lekenjük felvert tojással.
Pár percet pihentetjük, közben 180 fokon előmelegítjük a sütőt.
Nagyjából negyedóra elteltével a pogácsát berakjuk sülni – a színe árulkodik majd hogy elkészült – sütési ideje nagyjából félóra, de az illata árulkodik.