A régimódi csodálatos diótorta piskóta, dió, és sárgabarack lekvár különleges ötvözete. Rendkívül ínycsiklandó finomság.
Hozzávalók:
- 12 tojás
- 12 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál darált dió
- sütőpor
Krémhez:
- 25 dkg vaj
- 6 dl tej
- 4 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 25 dkg darált dió
- 5 kanál porcukor
- 1 egész citrom reszelt héja
- 1 üveg sárgabarack lekvár
- őrölt dió a torta tetejére
Régimódi csodálatos diótorta elkészítése:
A lisztet 5 evőkanál dióval, és a sütőporral összekeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük 6 kanál cukorral, hogy kemény legyen.
A tojások sárgáját 6 kanál kristálycukorral nagyon habosra kikeverjük, majd a habhoz forgatjuk.
Most lazán belekeverjük a liszt-dió-sütőpor keveréket.
Előmelegített nagy, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokon nagyjából félóra alatt készre sütjük. Ne legyen sötét. Fontos, hogy ez esetben se nyitogassuk legalább az első negyedórában a sütőt, mert összeesik a piskóta.
Várunk pár percet, majd kiborítjuk a piskótát sütőpapírra, vagy porcukrozott deszkára, lehúzzuk a sütőpapírt, visszafordítjuk – ha nem megy, nem probléma.
Míg hűl – elkészítjük a krémet.
A tej háromnegyed részét felrakjuk főni. A cukrot, lisztet, és egy kis tejet kikavarunk, majd a forrásra felrakott tejhez öntjük, folytonos keverés mellett készre sütjük. Ha besűrűsödött, elkészült.
A vajat a porcukorral alaposan kikeverjük, belereszeljük a citromhéjat.
Ha a főzött cukros-lisztes krém meghűlt, hozzáadjuk a vajas keveréket, és a darált diót. Rendesen kikeverjük.
Most a piskótát három darabra vágjuk, így három hosszúkás, nagyjából tálca méretű piskóta lapunk lesz.
Az első lapra vékonyan sárgabarack lekvárt kenünk, majd a krém harmadát oszlatjuk el rajta.
Rá piskóta lap megy, ismét sárgabarack lekvár, és ismét krém.
Ráhelyezzük az utolsó lapot, lekenjük a tetejét és az oldalát a maradék krémmel, és megszórhatjuk darált dióval.
Egy-két órára rakjuk hűtőbe, úgy lesz tökéletes.