Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Retro receptek

Régi csalamádé recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
dedimama-receptkonyvebol

De vegyes vágottként is ismert

Egy régi csalamádé recept kincs a háznál, hisz talán az egyik legnépszerűbb savanyúság. Elképzelhető, hogy sokszínűsége miatt. Ráadásul elkészítése sem bonyolult, igazából az előkészítés viszi az időt.


Ez egy alaprecept – ezelőtt 100 évvel is így készítették már az asszonyok – úgyhogy kimondható, hogy retro is, és sok-sokezerszer kipróbált recept.


Természetesen – mint minden savanyúsághoz – fölösleges tartósítószert használni. A só-ecet keverék elvégzi ezt helyettünk….akarom mondani a tartósítószer helyett. 🙂


Nyugodtan variáljunk rajta, ha valamelyik zöldséget nem kedveljük, vagy esetleg szívesen pótolnánk hozzá mással. A lényeg annyi, hogy ha többet rakunk el, nagyobb a súly, akkor természetesen a felöntő levet is arányosan többet kell készíteni.


Nem kell megijedni az ecet mennyiségtől, mert egyrészt 10 %-osat használunk (ha 20 %-os van otthon, akkor természetszerűleg fele mennyiségre van szükség) – másrészt meg a zöldségek felveszik a savanyú ízt.


Ha szeretjük a csípőst, akkor rakjunk hozzá akár karikára vágva, akár az üveg szélébe belenyomva 1-1 szál csípős paprikát, de nagyon jól mutat belekarikázva, vékonyan.


Nem sokára jön a zöldparadicsom „szezon”, érdemes abból is hozzárakni párat – természetesen vékonyra, 2-3 milliméteresre vágva.
Han nincs káposztagyalunk – semmi vész, vágódeszkán, nagy késsel is szuper vékony szeletkéket lehet vágni.

És hogy szól a régi csalamádé recept?

  1. Ez a recept összesen 6 kiló zöldségről szól (megtisztítva értendő) – természetesen, ha több vagy kevesebb, akkor a felöntőlé mennyisége változni fog.
  2. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, paprikát magtalanítjuk, uborkát – fajtától függően vagy hámozunk, vagy sem, hagymát tisztítjuk, vékonyra szeleteljük, és minden zöldséget vele együtt.
  3. 2,5 kiló vékony metéltre vágott káposztát, 2 kiló uborkát , 1,5 kiló karikára vágott zöldpaprikát (nagyon szép, ha részben pirosat használunk), 0,5 kiló, szintén karikára vágott vöröshagymát lazán összekevarjuk, s egy-két marék sóval beszórjuk, átkavarjuk.
  4. Kicsit lenyomkodjuk, hogy a képződő lé majd mindenütt érje, majd letakarva állni hagyjuk 3 órán keresztül.
  5. Elkészítjük a felöntővizet, mert annak még ki is kell hűlnie. Ehhez a mennyiséghez körülbelül 2—2,5 litert és feloldunk benne 20 deka cukrot. (felöntővíz aránya 1,5 liter víz, 1 liter 10 %-os ecet) Felforraljuk, majd hidegre tesszük, hogy kihűljön.
  6. A nagy tálban besózott káposztát, paprikát és hagymát leöntjük az ecetes oldattal s jól összekeverjük és megnyomkodjuk benne.
  7. Erre azért van szükség, hogy az ecetes lé biztosan érje mindenütt. Üvegekbe helyezzük meglehetősen tömötten, a tálban maradt levet ráöntjük, majd légmentesen lezárva, hűvös, száraz helyre tesszük.
  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

Sült csülök krumplin
EgytálételekFőételekHúslevesekRetro receptek

Csülök pékné módra

Zamat Zamat 2025.01.20.
Kossuth-kifli
Édes süteményekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Kossuth kifli, a retro finomság

Zamat Zamat 2025.01.22.
fasírt
húspótlóRetro receptek

Burgonyás kolbászos fasírt

Zamat Zamat 2025.04.26.
nokedli
FőételekKöretekRetro receptek

Bányászgaluska

Zamat Zamat 2025.04.26.
krumplilaska
Retro receptek

Krumplilaska, krumplicsuka receptje

Zamat Zamat 2024.11.03.
káposzta
KöretekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Tökéletes párolt káposzta

Zamat Zamat 2025.05.06.
Tepertők
Olcsó ételekRetro receptek

A tepertő sütés titka

Zamat Zamat 2024.08.02.
kalács
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Másnap is puha, foszlós kalácstészta receptje

Zamat Zamat 2025.02.13.
képviselőfánk
karácsonyiRetro receptekSós süteményekSütemények

Képviselőfánk sajtkrémesen, vagy ahogy szeretnénk

Zamat Zamat 2024.12.08.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up