A rántott máj sertésből rendkívül finom, viszonylag olcsó ételünk – egyetlen probléma, hogy sokszor cipőtalp keménységűre sikerül.
Hozzávalók:
- 1 kg sertésmáj
- bors
- néhány gerezd fokhagyma
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 3-4 db tojás
- 20 dkg liszt
- zsiradék a sütéshez
Rántott máj omlósan, fokhagymásan elkészítése:
Hogy biztosan puha legyen, ahhoz néhány írott és íratlan szabályt be kell tartanunk.
Alap, hogy csak kisütés után sózzuk, ha erről elfeledkezünk, akkor szinte biztos, hogy ehetetlen keménységű lesz ételünk.
Fontos, hogy ne fagyasztott májjal dolgozzunk!
Legjobb, ha frissen vesszük a hentestől.
Néhány gerezd fokhagymát tisztítsunk meg, törjük át, áztassuk be tejbe, esetleg mehet bele bors is, vagy más kedvenc fűszer is, tejjel összekeverjük, és belerakjuk a felszeletelt májat, legalább egy félórán benne tartjuk, majd közben egy-két alkalommal átforgatjuk.
Lényeges, hogy tojásba sem rakunk panírozáskor sót.
Közepes hőfokon sütjük, nem túl gyorsan, így lesz ideje átsülni rendesen. Nem szép dolog a tányéron fekvő hús szelet, amiből piros lé folyik ki.
Sütéskor – akár csak a rántott húsnál – első oldalát fedő alatt puhítjuk, másik oldalát már fedő nélkül.
Ha ezeket a dolgokat betartod – az eredmény mindenképp finom lesz.