A rántott karfiol általában húsok mellé készül, hisz kalóriatartalma szinte elhanyagolható. Viszont sajttal megszórva már önálló fogás is lehet – körettel együtt.
Hozzávalók:
- egy szép, nagy karfiol fej
- só a főzővízbe
- 2-3 tojás
- pici tej a tojáshoz
- liszt a panírozáshoz
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
- zsiradék a sütéshez
Rántott karfiol elkészítése:
A karfiolt megmossuk, leveleit leszedjük, majd óvatosan rózsáira szedjük. Ha túl nagy egy rózsa szedjük szét amennyire tudjuk, mert bár a kisebbek panírozása problémásabb, sütése a nagynak nehézkesebb, és a kicsiknek az íze is finomabb.
Felrakjuk főni egyhén sós vízben, majd mikor megfőtt majdnem teljesen, akkor óvatosan leszűrjük, és várunk, amíg panírozható lesz. Hűlnie kell.
Később aztán a tojást kicsi sóval felverjük, s megszokott módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk az összes rózsát.
Zsiradékot rakunk fel forrósodni, és megsütjük bennük szép pirosra az összeset.
Csodálatos majonézzel, de anélkül is. Van aki forrón, van aki hidegen szereti.