A rántott cukkini tökéletes nyári ebéd alap, hidegen-melegen kellemes falatozni való, főleg – ha egy kis kapros öntettel megbolondítjuk.
Hozzávalók:
- 1-2 fiatal cukkini – közepes méretű, 7-8 centi átmérőjű
- 3 db tojás
- 15-20 dkg zsemlemorzsa
- 15 dkg liszt
- só
- bors – ha szeretjük
- zsiradék a sütéshez
Öntethez –
- 1 kis pohár 12 %-os tejföl, vagy joghurt
- pici citromlé
- 1 cs. friss kapor apróra vágra
- picurka cukor, vagy édesítő,
- só egy csipettel
Rántott cukkini elkészítése:
A gyenge cukkinit könnyen kiválaszthatjuk. Ha körmünk könnyedén belemegy, akkor minden rendben vele.
Mivel a cukkini már közepes méretű, ezért meghámozzuk őket, félbevágjuk, kivájjuk a magjait, utána pedig kedvünk szerint feldaraboljuk.
Egy tálban besózzuk.
Negyedóra után jöhet a panírozás. Megszokott módon, liszt-tojás-zsemlemorzsa, s utána mehet a felforrósított zsiradékba.
Mindkét oldalát szép aranysárgára sütjük.
Elkészíthetjük az öntetet:
A tejfölt a citromlével, pici cukorral, vagy édesítővel, csipetnyi sóval, és a jó, apróra vágott kaporral elkeverjük, és kicsit állni hagyjuk.
Berakjuk ez utóbbit a hűtőbe, mert lehűlve az igazi.