A rántás készítése nem olyan egyszerű, mint ahogy gondolnánk. Ha valaki tapasztalatlan, akkor nagy dilemmába kerülhet: mit, mennyit, mikor, hogyan? Ez a poszt erre ad választ.
De a legfontosabb, hogy álljunk ott, egy pillanatra se hagyjuk ott – hisz pár perc alatt kész az egész! És csak óvatosan, kis hőfokon dolgozzunk, akkor jó lesz az eredményt!
Hozzávalók:
- 2 dkg zsiradék
- 2 dkg liszt
- 2 dl víz a felengedéshez
- Ízesítéshez:
- esetleg fűszerpaprika
- petrezselyemzöld
- hagyma
- fokhagyma
- fűszerek
Rántás készítésének menete:
Legfontosabb – a rántást folyton kavargatjuk, és közel takarékon készítjük, másképp lekaphat.
Dolgozhatunk olajjal, vagy zsiradékkal – az olaj viszont könnyebben megég, vigyázni kell a hőfokra.
Mindig azonos mennyiség a zsiradék és a liszt.
Csak felhevítés után adjuk hozzá szórással a lisztet, s onnantól folyton kavargatjuk.
A forró rántást mindig hideg vízzel hígítjuk és átkavarjuk.
A hideg rántást pedig melegvízzel oldjuk.
Netán nem sikerült csomómentesen a művelet, nyugodtan használj egy mixert.
A rántást ízesítő anyagokat mindig a pirítás legvégén adjuk hozzá, s átkavarás után már el is zárjuk a hőforrást.
Babhoz, lencséhez erős zsemleszínű rántást készítünk, egyéb levesekhez, ételekhez enyhe zsemleszínűt. Ez azért fontos, mert a jobban pirított rántásnak erőteljesebb íze van.
Leveshez – 2 liter vízhez egy púpos evőkanálnyi rántásra lesz szükség
Főzelékhez – 1 liter vízhez 2 evőkanálnyi rántás szükséges
Ha rántást készítünk előre, akkor azt mindig jól zárható edényben tároljuk, hűtőben. De jobb a friss.