Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
FőzelékNagyi receptjei

Rántás készítés praktikái

Zamat Zamat 2024.10.05.
rántás

A rántás készítése nem olyan egyszerű, mint ahogy gondolnánk. Ha valaki tapasztalatlan, akkor nagy dilemmába kerülhet: mit, mennyit, mikor, hogyan? Ez a poszt erre ad választ.


De a legfontosabb, hogy álljunk ott, egy pillanatra se hagyjuk ott – hisz pár perc alatt kész az egész! És csak óvatosan, kis hőfokon dolgozzunk, akkor jó lesz az eredményt!

Hozzávalók:

  • 2 dkg zsiradék
  • 2 dkg liszt
  • 2 dl víz a felengedéshez
  • Ízesítéshez:
  • esetleg fűszerpaprika
  • petrezselyemzöld
  • hagyma
  • fokhagyma
  • fűszerek

Rántás készítésének menete:

Legfontosabb – a rántást folyton kavargatjuk, és közel takarékon készítjük, másképp lekaphat.

Dolgozhatunk olajjal, vagy zsiradékkal – az olaj viszont könnyebben megég, vigyázni kell a hőfokra.

Mindig azonos mennyiség a zsiradék és a liszt.

Csak felhevítés után adjuk hozzá szórással a lisztet, s onnantól folyton kavargatjuk.

A forró rántást mindig hideg vízzel hígítjuk és átkavarjuk.

A hideg rántást pedig melegvízzel oldjuk.

Netán nem sikerült csomómentesen a művelet, nyugodtan használj egy mixert.

A rántást ízesítő anyagokat mindig a pirítás legvégén adjuk hozzá, s átkavarás után már el is zárjuk a hőforrást.

Babhoz, lencséhez erős zsemleszínű rántást készítünk, egyéb levesekhez, ételekhez enyhe zsemleszínűt. Ez azért fontos, mert a jobban pirított rántásnak erőteljesebb íze van.

Leveshez – 2 liter vízhez egy púpos evőkanálnyi rántásra lesz szükség

Főzelékhez – 1 liter vízhez 2 evőkanálnyi rántás szükséges

Ha rántást készítünk előre, akkor azt mindig jól zárható edényben tároljuk, hűtőben. De jobb a friss.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékpraktikák

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

spárga
EgytálételekFőételekFőzelékhúspótló

Sajtos spárga csőben sütve

Zamat Zamat 2024.11.23.
aranygaluska
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Töltött aranygaluska

Zamat Zamat 2025.04.28.
bögrés meggyes süti
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekUncategorized

Bögrés meggyes süti

Zamat Zamat 2024.10.01.
Sóskamártás, sóskaszósz egy tálban, tojással.
FőzelékOlcsó ételekRetro receptek

Egyszerű sóskamártás receptje

Zamat Zamat 2024.08.02.
sárgatúró
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütés nélküli desszertek

Sárgatúró – szabolcsi húsvéti finomság

Zamat Zamat 2025.01.28.
lekváros diós piskóta
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Diós-habos-lekváros a boldog békeidőkből

Zamat Zamat 2025.03.17.
piskóta
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptek

Piskóta sütés Nagyi módra

Zamat Zamat 2024.10.12.
rakott karfiol
EgytálételekFőzelék

Rakott karfiol hús nélkül

Zamat Zamat 2024.09.22.
fokhagyma leves
LevesekNagyi receptjei

Fokhagyma leves egyszerűen

Zamat Zamat 2025.01.03.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up