A rakott csülök rendkívül tartalmas, ízletes, és viszonylag könnyen elkészíthető húsétel. Érdemes próbálkozni vele, mert jóval olcsóbb, és legalább olyan jó a végeredmény, amihez hozzá vagyunk szokva.
Hozzávalók:
- 2 db sertéscsülök
- 1-2 db sárgarépa
- 1-2 db petrezselyem gyökér
- 2 db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4-5 babérlevél
- 15-20 szem feketebors
- 1 csípőspaprika (ha szeretjük)
- 2 lapos evőkanál só
Rakott csülök háziasan elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, felvágni nem szükséges, továbbiakban nem használjuk őket, csak és kifejezetten a főzéshez kell.
A csülköt megtisztítjuk, lemossuk, majd felrakjuk annyi vízben főni, hogy jó alaposan ellepje.
Hozzáadjuk a fűszereket, felforraljuk, majd takarékra vesszük.
Egy-másfél óra múlva a megtisztított zöldségeket is beledobjuk, majd még legalább 2 órát főzzük, szépen, nyugodtan, takarékon.
A lényeg hogy jó puha legyen a csülök, magától kiforduljon a csont belőle. Elkészülte előtt megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha nem, akkor pótoljuk.
Ha megfőtt, akkor a csülköket kiszedjük, kis hűlés után kicsontozzuk, leszedjük a bőrét külön, majd visszarakjuk a főzőlébe.
Ha már csak langyos, akkor a húst kiszedjük, enyhén nagyobb darabokra tépjük, majd azokat az edényeket, amikben dermesztenénk a rakott csülköt kibéleljük Folpackkal, több rétegben mindenütt.
A levét zsírtalanítjuk. Vagy simán leszedjük, vagy pedig papírtörlővel hirtelen mozdulattal leitatjuk, mint a kocsonyánál.
Ezután a húst lerakjuk benne, lenyomkodjuk, tetejét lezárhatjuk a bőrökkel, hogy azok kifele nézzenek, majd egy kis főzőlevet is hozzáöntünk, de csak annyit, amennyi beszivárog a készítménybe.
Ezután hidegre tesszük, ha már kihűlt, akkor mehet a hűtőbe, egy nap után kiborítható, szeletekre vágva fogyasztható.