A Rákóczi túrós egy közkedvelt sütemény, bár manapság inkább a habos túrós változat ismert, aminek sajnos nem sok köze az eredetihez.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 1 db tojássárgája
- 1,2 dl tejföl
- 1 csomag sütőpor
- reszelt citrom jó csipetnyi
Töltelékhez:
- 60 dkg minimum félzsíros túró
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 1 marék mazsola
- 1 marék zsemlemorzsa
- 3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
Tetejére:
- 4 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 5-6 kanál sárgabarack lekvár
Rákóczi túrós elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és gyorsan összedolgozzuk, majd lerakjuk pihenni, lehetőleg a hútőbe.
Sütőpapírral bélelt gáztepsiben fogjuk kisütni, az a legegyszerúbb, ha a sütőpapíron nyújtjuk ki, és úgy rakjuk a tepsibe.
Előmelegített sütőben sütjük meg 180 fokon szép, világosra.
A túró tölteléket elkészítjük. Összekeverjük a cukorral, és a tojássárgával.
A tojások fehérjét felverjük, majd a túróhoz keverjük azt is, lazán. A megmosott, akár citromlébe áztatott, lecsepegtetett mazsolát is hozzáadjuk, és a maréknyi zsemlemorzsát. Ezt helyettesíthetjük búzadarával.
A tésztát mikor megsült megkenjük baracklekvárral, rákenjük a túrókrémet, és sütünk rajta kb. tíz percet.
A tojásfehérjét felverjük, a vége felé rakjuk bele a cukrot, tovább verjük addig, míg tökéletes nem lesz. Ha már ismét jó keményt, akkor keresztbe csíkokat nyomunk a tésztára, a csíkok közé pedig kicsi sárgabarack lekvárt pottyantunk, vagy nyomunk, és visszatoljuk a sütőbe, hogy szép színt kapjon.
Úgy is készíthetjük, hogy a tetejét csak egyszerűen lekenjük a tojáshabbal, és azt szárítjuk-sütjük meg.