A rácsos almás pite készíthető hagyományosan, de akár habosan is – ez egy kis változatosságot ad az almás sütemények kavalkádjában.
Hozzávalók:
- 1/2 kg finomliszt
- 1 kocka margarin, vagy annak megfelelő vaj
- 12 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 kis kanálnyi citromlé
- csipetnyi só
- 2 db tojás
- 1 dl tejföl, vagy joghurt
- 2 evőkanálnyi zsemlemorzsa
Töltelékhez –
- 10 db alma meghámozva, megreszelve
- 1-2 marék darált dió
- 10-15 dkg cukor
- 1 kiskanál fahéj
Tetejére:
- 1 vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 4-5 evőkanálnyi cukor
- 2 tojásfehérje habja
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojásnak a sárgája
Rácsos almás pite elkészítése:
A pite tésztáját nagyon gyorsan elkészíthetjük, ugyanis pusztán annyi a dolgunk, hogy a hozzávalókat összegyúrjuk. Persze nem árt, ha a lisztet, sütőport leszitáljuk, viszont a többi megy, mint a karikacsapás.
A már összegyúrt tésztát kettéosztjuk, kétharmad-egyharmad arányban, majd szépen kinyújtjuk lisztezett deszkán.
Az almás töltelék hozzávalóit megpároljuk, majd lerakjuk hűlni. Nem árt, ha ezt előre elkészítjük.
Megfőzzük a pudingot, melybe egy kis citromhéjat is teszünk.
A tojások fehérjét felverjük, majd ha a puding kihűlt, akkor összekeverjük, beleforgatjuk.
Az egyik, nagyobbik tésztalapot kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megszórjuk a két kanálnyi zsemlemorzsával, majd erre kenjük rá az almás tölteléket.
Erre pedig óvatosan rákenjük a habos pudingot.
A másik, kisebbik tésztalapot csíkozzuk, kicsit megsodorjuk, és berácsozzuk vele a tészta tetejét.
A tésztát, a rácsokat tojással megkenjük.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon – 180 fok – készre sütjük. A sütési ideje nagyjából 30-40 perc lesz.
Meg kell várni míg kihűl, utána szeletelhető.