A rácsos almás linzer egy variációja az almás tésztáknak. Alig van a receptben különbség köztük, mégis teljesen más, fenomenális ízek.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1/4 kg margarin, vaj, vagy 20 dkg zsír
- 10 dkg cukor
- 1 jó evőkanálnyi tejföl
- 2 tojásnak a sárgája
- fél mokkáskanálnyi sütőpor
Töltelék –
- 1 kg reszelt alma (nagyjából 1,5 kg-ból)
- néhány evőkanálnyi cukor
- kis fahéj, vagy darált dió
Rácsos almás linzer elkészítése:
Először az almát lereszeljük, majd pici vízzel megpároljuk. Mikor már összeesett, akkor hozzáadjuk a cukrot is. Ha felolvadt benne, akkor jó is.
A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, sütőporral. Hozzáadjuk a tejfölt, a két tojás sárgáját, csipetnyi sót – és jó alaposan összegyúrjuk.
Ha ezzel elkészültünk, akkor rakjuk egy zacskóba, és egy órára tegyük a hűtőbe.
Utána lisztezett deszkán a kétharmad részéből lapot nyújtunk – akkora legyen, mint a tepsink.
A tepsit kikenjük zsírral, vagy sütőpapírral béleljük, s belerakjuk a kinyújtott tésztát, elegyengetjük.
Rásimítjuk a tölteléket, aztán megszórjuk fahéjjal, vagy őrölt dióval.
A tészta harmadából csíkokat sodrunk, és berácsozzuk vele tetejét. A szélét nyomjuk bele az alatta lévő tésztába, mert másképp a tepsi szélénél felkunkorodhat.
Előmelegített sütőben 170 fokon sütjük pirosra.