A puncsszelet egy igazi retro sütemény. Olyan, amit még nagyanyáink készítettek – millió receptje ismert, lehet válogatni.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1/4 kg zsír
- 10 kanál kristálycukor
- 1 csomag sütőpor
- 3 tojás sárgája
- 1,5-2 dl tejföl
Töltelékhez:
- 3 dl-es vizespohárnyi víz
- 10 evőkanál kristálycukor
- 1/4 kg őrölt dió
- 2-3 evőkanál kakaó minőségtől függően
- ízlés szerint rumaroma
- néhány evőknál meggy, vagy ribizli szörp
- baracklekvár a kenéshez
Tetejére:
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- pici ételecet
- pici piros ételfesték
Puncsszelet elkészítése:
A lisztet a sütőporral együtt egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a zsírt, szétmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, és a tejfölt. Összedolgozzuk, majd kétfelé osztjuk a tésztát.
Az egyiket elővesszük, és azt is két részre osztjuk.
Egy közepes tepsi hátlapjára sütőpapírt rakunk, és az utólag kettévágott tészta egyik felét méretre nyújtjuk, rárakjuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon szép világosra sütjük, gyorsan meg lesz.
A másik kis tésztát is ugyanígy készítjük el.
A nagyobb adagot szintén kisütjük egy nagyobb tepsi hátlapján. A lapokat a sütőpapírral együtt húzzuk le, mert könnyen törnek. Kihűlve már csak akkor, ha mi akarjuk. Egyedül a nagy lapnál nem probléma, mert az össze fogjuk törni.
Ezután a vizet és a cukrot felforraljuk, megvárjuk hogy elolvadjon, majd hagyjuk hűlni. Ekkor a nagy tésztalapot összetörjük, egy tálba rakjuk, és a cukros vizet ráöntjük. Hozzáadjuk a kakaót, a rumaromát, és az őrölt diót,viszonylag lazán összedolgozzuk.
Az egyik kis tésztát lekvárra lekenjük, ráhalmozzuk a diós tölteléket, elsimítjuk, lekenjük lekvárral, másik tésztát rárakjuk. Tegyünk rá egy tálcát, arra egy kiló cukrot, és másnapig rakjk a hűtőbe.
Másnap a súlyt, tálcát levesszük, lekenjük felhevítet lekvárral.
A mázhoz való cukrot, vizet ecetet összekeverjük főzzük negyedórát, míg besűrűsödik.
Egy tálba borítjuk, és 10 percet keverjük, ez lényegében fondant lesz. Mehet bele a színezék, eloszlatjuk, átkeverjük, és ráöntjük a tetejére. Gyorsan elsimítjuk. Pár órát pihentetjük a tésztát.