A profiterol recept valójában egyszerű – tésztája égetett, más néven forrázott tészta. Sok ország büszkélkedhet hasonló süteménnyel: ekler, képviselőfánk, és ez az olasz sütemény. Közös bennük, hogy főleg krémmel töltik.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg margarin, vagy vaj, (de használhatunk helyette 3 dl étolajat is)
- 3 dl víz
- mokkáskanálnyi cukor (elhagyható)
- lapos mokkáskanálnyi só
- 30 dkg liszt
- 8 átlagos, (M-es) tojás
A profiterol krémhez valók:
- 6 dl tej
- 8-10 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor – jó minőségű
- 1-2 kis kanálnyi kikapart vanília, vagy 1-2 vaníliás cukor
- 8 dl habtejszín – hidegen
Az öntethez valók:
- 2 tábla (20 dkg) étcsokoládé
- 3-4 dl habtejszín
Profiterol elkészítése:
Elkészítjük a tésztáját. Ehhez a zsiradékot, a vizet, sót, esetleg cukrot a tűhelyen felforrósítjuk. Nem kell teljes lángon, közepes hőfok elég. Ekkor hozzáadjuk a lisztet, és azzal is keverjük még nagyjából egy percit.
A tűzről most lehúzzuk, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Keverjük vele. Mikor az utolsó 1-2 darabot adjuk hozzá, akkor vegyünk ki egy picit belőle, és hüvelyk- és mutatóujjunkkal próbáljunk szálat húzni belőle. Ha sikerül, akkor nem kell több tojás. Ha még merev, elszakad a szál akkor mehet bele a következő. Akkor jó, ha a próbánál a szál ép marad.
Egy alacsony falu tepsit, vagy sütőlemezt sütőpapírral bélelünk, majd nyomózsákból, ha nincs, akkor kivágott hegyű zacskó segítségével kis diónyi halmocskákat nyomunk rá.
Közben a sütőt előmelegítettük, majd közepes hőfokon, 180 fokon – nagyjából 20-25 perc alatt szép, világosbarnára sütjük a profiterol tésztáját. Az első negyedórában ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert pillanat alatt összeesik.
Ez után jöhet a krém elkészítése. 4 dl tejet a szükséges cukorral felforralunk, ezután mehet bele a többi tejjel feloldott pudingpor, besűrítjük vele. Letesszük hűlni, ha már csak langyos, akkor belekeverjük a vaníliát, vagy vaníliás cukrot. Felverjük a tejszínt, és ha a krém már kihűlt, akkor lazán belekeverjük a habot a krémbe.
Ha a krémmel elkészültünk, akkor elővesszük a fánkokat, egyik oldalukat kilyukasztjuk, majd habzsákból feltöltjük őket vaníliás krémmel. Szépen lerakjuk őket tálcákra.
Összedobjuk az öntetet. Feltördeljük a csokit, hozzáadjuk a felforralt tejszínt, és összekeverjük – lehetőleg egyszerű, kézi habverővel, vagy alacsony fokozattal.
Az elkészült öntettel átlocsoljuk a profiterolt.