Kevesen ismerik ezen a néven a diós linzert – pedig érdemes kipróbálni – az ünnepi asztal dísze is lehet, de egyszerű rágcsálni valónak is tökéletes.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 12 dkg sertészsír
- 17 dkg margarin
- 1 vaníliás cukor
- 1/4 kg kristálycukor
- 1 sütőpor
- 2 db tojás
- 1 citrom reszelt héja
Bevonathoz:
- darabosra őrölt dió – nagyjából 15-20 dkg
- kristálycukor 10-15 dkg
Preckedli elkészítése:
Egy tálba szitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a zsiradékokat, jól elmorzsoljuk az egészet, hogy lényegében egynemű legyen.
Mehet bele egy csipet só, majd a cukor, vanília, citromhéj, meg egy egész tojás és egy tojásnak a sárgája. Ezzel alaposan összedolgozzuk.
Ha nem akar összeállni, adjunk hozzá egy kanálnyi tejfölt. Mikor már nem tapad sem a tálra, sem a kezünkre, akkor jó is.
Rakjuk be pihenni a hűtőbe egy órára, de akár egy éjszakát is bent tölthet.
Ezután vékonyan lisztezett deszkára rakjuk, és kinyújtjuk fél centinél kicsit vastagabbra.
A tésztát lisztezett szaggatóval kiszaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk, s abból is szaggatunk.
Ezután a maradék egy tojásfehérjét villával felverjük, a tésztákat egyenként egyik oldalán belemártjuk, majd ugyanazzal a felével cukrozott dióba rakjuk.
Előmelegített sütőben sütjük ki, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon. Nagyjából 20 perc a sütési ideje.