A pozsonyi kocka egyszerűen elkészíthető finomság. Nevét ízesítéséről kapta. Aki szereti a mákos ételeket, nyert ügye van.
Hozzávalók:
- 50 dkg főtt kockatészta
- 1 nagy evőkanál vaj
- 1 marék zsemlemorzsa
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál vaj
- 3-4 tojás
- 2,5 dl tejföl
- 1 egész citrom
- 25 dkg sárgabarack lekvár
- 25 dkg darált mák
- 12 dkg porcukor
Pozsonyi kocka elkészítése:
Az enyhén sózott vízben kifőtt, leszűrt, átöblített tésztát hagyjuk kihűlni.
A cukrot, a vajat, a citrom reszelt héját, tojások sárgáját és a tejfölt jól összekeverjük.
A tojások fehérjét felverjük jó kemény habnak.
A lehűlt tésztát belekeverjük lazán a tojásos masszába, hozzáadjuk a fehérje habot is.
Közepes tepsit kivajazunk, majd zsemlemorzsával megszórjuk.
A mákot és a 12 dkg porcukrot összekeverjük.
A tészta harmadát beleöntjük a tepsibe, mehet rá a cukros mák, mazsola, majd a második harmad tészta, erre rákenjük a sárgabarack lekvárt, és lefedjük a maradék tésztával.
Előmelegített sütőben sütjük.
Ha a tetejét leöntjük egy kis tejföl-tojás keverékkel, esetleg 2 dl tejszín, 2 tojás, 2 evőkanál porcukor, 1 vaníliás cukor keverékével, akkor a végeredmény még finomabb lesz.
Ugyanaz elkészíthető mák helyett dióval is…. Sőt….!