A pozsonyi kifli ma már ritkábban készített, egykor rendkívül népszerű sütemény. Tésztája lényegében a bejglié, és persze a töltelék miatt a végeredmény is inkább formájában eltérő.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 5 evőkanál porcukor
- 1 csipet só
- 3-4 db tojás sárgája
- 2 dl tej
- 30 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 nagy tojás a kenéséhez
Töltelékhez:
- 2,5 dl tej
- 12 evőkanál cukor
- 25 dkg darált mák
- 1 citrom héja
- 25 dkg darált dió
- 1 teáskanál rum, vagy rumaroma
- 12 evőkanál cukor
Pozsonyi kifli elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, porcukrot, belemorzsoljuk a vajat, az élesztőt, összekeverve simára egy pici tejjel. Majd mehet bele a tojások sárgája, és a maradék tejjel jó alaposan kidolgozzuk.
Néhány órára fóliába rakva hűtőben pihentetjük.
A tészta formázása előtt elkészítjük a tölteléket:
A töltelékhez a tejet a cukorral, a citromhéjjal összekeverjük, hozzáadjuk a mákot is, és sűrűre főzzük takarékon.
A dióshoz a tejet a cukorral, a rummal, vagy rumaromával, citromhéjjal melegítjük fel, és a dióval összekeverve főzzük sűrűre. Mindkettőt kihűlve használjuk fel.
A lehűlt, megkelt tésztát kivesszük a hűtőből, majd kb. 2 dekás gombócokat formálunk belőle.
Ezután lisztezett deszkán egyenként kezünkkel kilapítjuk, majd ovális formát nyújtunk belőle.
Mindegyikre hosszában kenünk a töltelékből, majd feltekerjük őket, és behajtjuk U-formára.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan, hisz picit még kelni fog.
Mindegyiket, a diósát, és a mákos kifliket is megkenjük tojás sárgával. Két kenés közben várjunk félórát, így kapja majd jellegzetes kinézetét. Közben hűvös helyen tartjuk a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük, 15-20 perc alatt elkészül.