Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
karácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Pozsonyi kifli, a bejgli bácsikája

Zamat Zamat 2024.12.10.
pozsonyi kifli

A pozsonyi kifli ma már ritkábban készített, egykor rendkívül népszerű sütemény. Tésztája lényegében a bejglié, és persze a töltelék miatt a végeredmény is inkább formájában eltérő.

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 csipet só
  • 3-4 db tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 30 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 nagy tojás a kenéséhez

Töltelékhez:

  • 2,5 dl tej
  • 12 evőkanál cukor
  • 25 dkg darált mák
  • 1 citrom héja
  • 25 dkg darált dió
  • 1 teáskanál rum, vagy rumaroma
  • 12 evőkanál cukor

Pozsonyi kifli elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, porcukrot, belemorzsoljuk a vajat, az élesztőt, összekeverve simára egy pici tejjel. Majd mehet bele a tojások sárgája, és a maradék tejjel jó alaposan kidolgozzuk.

Néhány órára fóliába rakva hűtőben pihentetjük.

A tészta formázása előtt elkészítjük a tölteléket:
A töltelékhez a tejet a cukorral, a citromhéjjal összekeverjük, hozzáadjuk a mákot is, és sűrűre főzzük takarékon.

A dióshoz a tejet a cukorral, a rummal, vagy rumaromával, citromhéjjal melegítjük fel, és a dióval összekeverve főzzük sűrűre. Mindkettőt kihűlve használjuk fel.

A lehűlt, megkelt tésztát kivesszük a hűtőből, majd kb. 2 dekás gombócokat formálunk belőle.

Ezután lisztezett deszkán egyenként kezünkkel kilapítjuk, majd ovális formát nyújtunk belőle.

Mindegyikre hosszában kenünk a töltelékből, majd feltekerjük őket, és behajtjuk U-formára.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan, hisz picit még kelni fog.

Mindegyiket, a diósát, és a mákos kifliket is megkenjük tojás sárgával. Két kenés közben várjunk félórát, így kapja majd jellegzetes kinézetét. Közben hűvös helyen tartjuk a tésztát.

180 fokra előmelegített sütőben sütjük, 15-20 perc alatt elkészül.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékdiós tésztákkarácsonyiretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

rétes
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptek

Nagymama régi rétes receptje

Zamat Zamat 2024.10.12.
mákos palacsinta
Édes süteményekSütemények

Mákos palacsinta

Zamat Zamat 2025.05.01.
kaporleves
LevesekOlcsó ételekRetro receptek

Tavaszi kaporleves

Zamat Zamat 2025.04.24.
sütemény a brownie
Sütemények

Klasszikus brownie recept

Zamat Zamat 2024.08.21.
legényfogó leves
LevesekNagyi receptjeiRetro receptek

Legényfogó leves, nagyi is így készítette

Zamat Zamat 2025.01.06.
teasütemény
Nagyi receptjeiRetro receptekSós sütemények

Nehéz sós teasütemény

Zamat Zamat 2025.03.16.
vaníliás párnácska
Sütemények

Isteni, gyors vaníliás párnácska

Zamat Zamat 2024.11.25.
Káposzta savanyítás télire
Olcsó ételekRetro receptek

Káposzta savanyítás télire recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
kókuszos süti
Édes süteményekRetro receptekSütemények

Villámgyors kefires kókuszos süti

Zamat Zamat 2025.03.11.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up