A pita egy egyszerű kelt tészta, amit aztán változatosan fogyaszthatunk, akár gyrost is készíthetünk házilag. De finom mártogatóshoz is, vagy kenyér gyanánt is fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
- 1/2 dl langyos víz
- 2 dkg élesztő
- csipetnyi kristálycukor
- csipetnyi só
- 1 kg liszt
- 1 evőkanál olívaolaj, vagy más zsiradék
Pita házilag elkészítése:
Az élesztőt a vízzel és cukorral összekeverjük, majd felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfuttatott élesztőt is.
Majd nagyjából fél liter langyos vízzel lágy kenyértésztát gyűrunk.
Letakarjuk, és kelni hagyjuk. Nagyjából egy órát pihentetjük.
Amint megkelt lisztezett kézzel 12-15 golyót formázunk belőle, s lisztezett deszkán pihentetjük őket negyedórát.
Közben a sütőt előmelegítjük teljes hőfokra.
A golyókat alaposan belisztezzük, majd mindegyiket fél centi vastagra, kör alakra nyújtjuk.
Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe, vagy sütőlapra tesszük, s még pihentetjük pár percet.
Ezután mehet a forró tepsibe, de mindössze 5 percre maximum. Közben figyeljük az ablakon keresztül. Ha felpúposodott, akkor gyorsan megfordítjuk, és a másik oldalán is szép világosra sütjük.
Ha elkészült, akkor egy nagy tálba rakjuk, és konyharuhával letakarjuk, hogy ki ne száradjon.
Így elkészítve a pita belül szétvált, és tölthető.