Piskóta sütés bár bonyolultnak tűnik, valójában az egyik legegyszerűbben elkészíthető sütemény, és univerzálisan használható.
Hozzávalók tortaformához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- parányi só
Piskóta sütés módja:
Fontos, hogy a tojás friss legyen, és felverés előtt vegyük ki a hűtőből.
A tojásokat egyenként felütjük, és ellenőrizzük, külön rakjuk a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját kisebb, a fehérjét nagyobb tálba. Vigyázzunk, hogy sárgája ne kerüljön a fehérjéhez.
A sárgáját kikeverjük nagyon alaposan, habosra 3 evőkanál cukorral.
A fehérjét felverjük kemény habbá 6 evőkanálnyi cukorral. A hab akkor jó, amikor a felemelt habverőről nem esik le a hab, tömör a kinézete, és fényes. Ha nincs gépünk, akkor a fehérjébe a cukrot akkor rakjuk bele, amikor már félig felvertük a fehérjehabot, mert együtt nehezebb dolgozni vele.
Ha sikerült, akkor a fehérjéhez lassan, apránként hozzáadjuk a kikevert sárgáját, óvatosan belekeverve, ne törjük meg a tojáshabot.
Most jön a liszt belekeverése.
Ilyenkor jó, ha segítség is van, könnyebb a művelet.
Egy szűrőből, vagy szitálva szórjuk a habos keverékbe a lisztet, és alulról felfele ható mozdulatokkal keverjük bele, hogy egyenletes legyen.
A tésztát kizsírozott, lisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, lesimítjuk.
160 fokra előmelegített sütőbe rakjuk nagyjából 10 percre, utána felvesszük a hőfokot 180 fokra, és jó 20 percet sütjük még.
Az első negyedórában ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Utána is csak akkor, ha feltétlen muszáj.
Ha megsült, akkor pár percre nyissuk ki félig a sütőajtót, majd kivesszük, ha szükséges körbevágjuk, kiborítjuk, ha sütőpapír van rajta lehúzzuk, aztán hagyjuk meghűlni.
Hidegen szeletelhető.