A piskóta egyik legkönnyedebb süteményünk, finom ízekkel, viszonylag alacsony kalóriatartalommal. Töltve, de töltetlenül is kitűnő.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 6 púpos evőkanál kristálycukor
- 6 púpos evőkanál finomliszt
Piskóta elkészítése:
Míg a tésztát elkészítjük, addig előmelegítjük a sütőt – 180 fokra.
Minden hozzávalót odakészítünk.
A tojásokat a hűtőből vesszük elő, majd feltörés után egyenként ellenőrizzük frissességüket, külön edénybe rakjuk a fehérjét és sárgáját.
Az edény patyolat tiszta legyen, s vigyázzunk, hogy a fehérjébe ne kerüljön sárgája egy csepp sem. Bár az elektromos habverőkkel akkor is felverhető, de más lesz a tészta állaga.
A tojássárgákat a fele cukorral kikeverjük alaposan – fehéredésig. Erre a célra villát, vagy lyukas fakanalat használunk.
A fehérjéket a maradék cukorral, esetleg egy csipetnyi sóval nagyon kemény habbá verjük. Akkor jó, ha már az edény oldalánál is teljesen sűrű hab van, ami púpos.
Ezután a habot fakanállal hozzákeverjük apránként a kikevert tojássárgájához – vagy fordítva, a lényeg hogy alulról felfele dolgozzunk, minél kevésbé törjük össze a habot.
Ezután szitán keresztül engedjük a masszába a lisztet, közben pedig lazán kavarjuk a habba.
A tortakarikát már előre sütőpapírral kibéleltük, vagy kikentük zsiradékkal, s megszórtuk liszttel.
A karikát kétharmad részig megtöltjük a masszával, ekkora adag egy normál méretű tortára elég. A tészta tetejét elsimítjuk, majd mehet is be az előmelegített sütőbe.
A sütő ajtaját ne nyitogassuk, nagyjából 35 perc sütés kell neki. Ha a színe már szép, és a közepére téve kezünk masszív tésztát érez – akkor esélyesen jó is.
De persze tűvel ellenőrizhetjük.
Tetejét liszttel vékonyan leszórjuk, majd rácsra, vagy lemezre borítjuk, és kihűlésig úgy hagyjuk.
Ám a tortakarikát – ha sütőpapírt használtunk – már levehetjük róla.
Ha nagyjából meghűlt, akkor a sütőpapírt lehúzzuk róla.
Teljes kihűlés után tölthetjük. Ekkor már lapokra is vághatjuk.